Het effect van de gevreesde Spaanse ‘cierzo’-wind op de gezondheid

Het effect van de gevreesde Spaanse ‘cierzo’-wind op de gezondheid
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Wie al eens in of rond Zaragoza is geweest, maakte misschien al eens kennis met de ‘cierzo’. Een sterke wind die erg vaak opsteekt in en rond Zaragoza en in de vallei van de Ebro. Volgens onderzoek blijkt dat deze ‘cierzo’ ook gevolgen heeft voor de gezondheid. Zowel positief als negatief.

De ‘cierzo’ is bekend, zelfs berucht rond Zaragoza en in de vallei van de Ebro. Wie er geboren is of op de foute dag was, heeft zich vast weleens verstopt voor de sterke, vaak koude wind. De cierzo is een droge, koude wind die meestal uit het noordoosten blaast. Ze wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een hogedrukgebied boven Cantabrië en storm boven de Westelijke Middellandse Zee. Door die situatie ontstaat een luchtstroming die door het ‘trechtereffect’ van de Ebro vallei nog meer toeneemt. De ‘cierzo’ is meestal intens in de lente en winter en haalt vaak snelheden boven de 100 kilometer per uur.

De wind zorgt ervoor dat de lucht in Zaragoza zuiverder is dan in de meeste grote steden. Positief voor de gezondheid dus. Maar tegelijk zorgt het instabiele weer en het contrast van temperaturen (soms op dezelfde dag) dan weer voor een funest effect op het lichaam. Meer verkoudheden en winterkwaaltjes dus.

Ook voor de huid is de ‘cierzo’ niet altijd optimaal. De koude wind zorgt voor winterhanden en scheurtjes in de huid. De huid droogt sneller uit, zeker mensen die vanuit het zuiden van Spanje komen hebben soms moeite zich aan te passen in Zaragoza.

Ook voor de geest is de ‘cierzo’ soms een harde dobber. Wanneer de wind opsteekt, lijkt het soms onmogelijk om aan de kou te ontsnappen. De aanhoudende wind leidt tot frustraties, en frustraties zijn nooit goed voor onze algehele gezondheid. 

José Antonio Labordeta, de bekende zanger uit Aragón, zong echter ook over het positieve effect van de ‘cierzo’. Volgens Labordeta vormt de ‘cierzo’ ook het karakter van de inwoners van Zaragoza. Ze hardt de mensen en leert hen omgaan met de tegenslagen des levens. Denk bijvoorbeeld aan de herders. Gehard als die zijn door de weersomstandigheden, worden ze vaak zelden ziek en weerstaan ze heel wat tegenslagen.