Vanaf maandag 10 april gaat de stad Valencia onderzoeken hoe een werkweek van vier dagen werkt gedurende vier weken. Dit kan de gemeente uitproberen doordat er drie opeenvolgende feestdagen zijn en er een feestdag van januari naar deze maand is verplaatst.
Op deze manier zullen de weken van 10 april (Paasmaandag), 17 april (San Vicente Ferrer), 24 april (22 januari, San Vicente Mártir) en 1 mei (Dag van de Arbeid) slechts vier werkdagen tellen. Dit is een pilotproject dat door de gemeenteraad wordt gesteund om de invloed van het werken 32 uur per week te testen op productiviteit, vrije tijd, mobiliteit, economie en gezondheid van de mensen.
Het innovatiecentrum Las Naves van de gemeenteraad zal de resultaten evalueren en de conclusies van deze test vanaf 20 juli bekendmaken. Het voorstel is ontstaan uit een dialoogproces met de betrokken sectoren bestaande uit vakbonden, bedrijven, buurtverenigingen, instellingen en andere sociale actoren, en de ervaring sluit aan bij vergelijkbare projecten die zijn uitgevoerd in verschillende landen, waaronder Litouwen, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Zweden, IJsland, Portugal en Japan.
Burgemeester Joan Ribó merkt op dat Valencia een Europees referentiepunt is voor innovatie en dit een innovatieve ervaring is. “We willen een vriendelijke, gezonde stad die voor mensen zorgt. We willen dat mensen werken om te leven, niet omgekeerd”, zei hij op 24 maart tijdens de lancering van een informatieve campagne over de vierdaagse werkweek.
De vermindering van de werkweek is een kwestie die afhankelijk is van onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers, maar de gemeenteraad wil de test uitvoeren en bestuderen wat er gebeurt aan de hand van kwantitatieve en objectieve gegevens.
Vanuit het pilotprogramma zullen drie grote gebieden worden bestudeerd: gezondheid, sociaal welzijn, klimaat en economie. Er zullen specifiek kwesties worden geanalyseerd zoals tijdsgebruik, werkprivébalans, welzijnsgevoel, rust, invloed van de maatregel op broeikasgassen, luchtkwaliteit, geluid, energieverbruik, verkeer, openbaar vervoer, binnenlandse toerisme, horeca, handel en winkelen, en andere kwesties.
Volgens de burgemeester heeft de pandemie de mogelijkheid van thuiswerken geïntroduceerd, geholpen door technologische vooruitgang, en heeft het een verandering teweeggebracht in de manier van werken, anders dan aanwezigheid op locatie in kantoren en bedrijven.
De strijd tegen klimaatverandering heeft nog een factor geïntroduceerd om vervuilende emissies te verminderen met minder dagelijkse reizen, wat ook bijdraagt aan deze cultuuromslag naar andere werkmethoden. “Ik ben optimistisch en nu is het tijd om een volgende stap te zetten, zoals is gebeurd met de verkeersvrije zones in het centrum van de stad, waar is aangetoond dat de vermindering van het verkeer niet ten koste gaat van de verkoop van winkels” volgens de burgemeester.
Om de vermindering van de werkweek ‘te stimuleren’, biedt de regio Valencia hulp aan bedrijven bij de invoering ervan, zonder de salarissen van het personeel te beïnvloeden. Voor 2023 biedt het subsidies van meer dan 9.000 euro per werknemer aan bedrijven die de 32-urige werkweek invoeren, altijd met een voorafgaande overeenkomst met de wettelijke vertegenwoordiging van de werknemer en een plan om de productiviteit te verbeteren.