Fooi geven of vragen op zijn Amerikaans in Spanje, maar wat is dat?

Fooi geven of vragen op zijn Amerikaans in Spanje, maar wat is dat?
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het is niet meer nodig om naar landen zoals de Verenigde Staten te reizen om een fooi te betalen in restaurants, omdat sommige restaurants in Spanje tussen de 5 en 10% van de kosten van de maaltijd vragen. Deze ongebruikelijke praktijk in de Spaanse horeca is de afgelopen maanden waargenomen in lokale restaurants in Madrid en Barcelona. Hoewel de horeca-branche eraan herinnert dat het achterlaten van een fooi niet verplicht is, zijn sommige consumenten van mening dat deze fooi op de een of andere manier een vervanging is voor fatsoenlijke lonen.

De rekeningen tonen het totale bedrag zonder fooi, het bedrag met het gesuggereerde percentage (5, 8 of 10 procent) en zelfs de mogelijkheid om een ‘vrije fooi’ te geven. Sommige rekeningen vermelden ook nadrukkelijk dat al het geld bedoeld is voor het personeel, inclusief obers en koks. Op sommige rekeningen worden zelfs ’emoji’-gezichten gebruikt die worden geassocieerd met de achtergelaten fooi, waarbij geen fooi geven wordt geassocieerd met een verdrietig gezicht, 5% met een lachend gezicht en 10% met een zeer blij gezicht.

De secretaris-generaal van Facua-Consumenten in Actie, Rubén Sánchez, is van mening dat dit een techniek is om “een schuldgevoel bij de klant te creëren die besluit om geen fooi achter te laten”. Sánchez benadrukt dat “het niet illegaal is omdat het niet verplicht wordt gesteld, maar hij gelooft dat het vragen om deze fooi een manier is om te profiteren van de klant, zodat deze op de een of andere manier het tekort aan een fatsoenlijk salaris betaalt”. Hij is echter van mening dat een fooi geen vervanging kan zijn voor een fatsoenlijk salaris.

Hostelería de España heeft aangegeven dat dit een ‘suggereerde’ optie is die ook wordt aangeboden door bepaalde apps die gekoppeld zijn aan de pin-terminal. Dezelfde bronnen herhalen dat het ‘absoluut niet verplicht’ is om een fooi achter te laten: “Het blijft een vrijwillige geste omdat het in Spanje geen onderdeel is van het salaris, maar eerder een aangenomen gewoonte waarbij de klant zijn of haar tevredenheid toont” volgens de horecavereniging.

Sommige klanten van deze restaurants zijn verbaasd omdat het geen gebruikelijke gewoonte is in de Spaanse cultuur. Velen denken in eerste instantie dat het een grap is, maar als ze de optie zien om te kiezen tussen drie verschillende fooi-percentages op hun rekening, raken ze in de war. Op sociale media zijn er ook klanten die hun verbazing delen en hun mening over deze praktijk geven.