Het is jammer genoeg zo dat klimaatverandering zich in sneltempo blijft ontwikkelen in Spanje. Na de zomer van 2022 waarin temperatuurrecords gebroken werden, blijft de trend van steeds hogere gemiddelde temperaturen zich voortzetten. Volgens een rapport van het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdagingen (Miteco) was afgelopen maart de op één na warmste en droogste maand van de 21e eeuw en de op twee na warmste sinds de start van de registraties in 1961.
In de derde maand van het jaar had het Spaanse vasteland een gemiddelde temperatuur van 11,6 graden, wat 1,8 graden hoger was dan voorgaande jaren en als ‘zeer warm’ werd geclassificeerd. Dit gold ook voor de Balearen, waar de gemiddelde temperatuur van 13,7 graden was, 1,4 graden hoger dan in voorgaande maartmaanden. Alsof dit nog niet genoeg was, waren sommige gebieden van de Canarische Eilanden zelfs nog erger getroffen. Deze archipel had ‘extreem warme’ temperaturen met een gemiddelde van 18,8 graden, wat 3 graden hoger was dan het gebruikelijke gemiddelde.
Maart begon met twee records van dagelijkse minimale temperaturen, zoals de -11,5 graden Celsius in Molina de Aragón in Guadalajara (Castilla-La Mancha). Vanaf de zevende dag van de maand steeg de temperatuur echter aanzienlijk, met als hoogtepunt 37,7 graden Celsius aan het einde van de maand op Tenerife.
Droge maand
Naast de ongebruikelijk hoge temperaturen heeft het gebrek aan neerslag de situatie verergerd. Deze gegevens maken maart de op één na droogste maand van de 21e eeuw en de zesde droogste maand sinds het begin van de metingen. Het Spaanse vasteland registreerde gemiddeld 21,2 mm neerslag, wat slechts 36% was van de regenval die in voorgaande jaren voor deze periode is geregistreerd.
Ook Balearen had een ‘zeer droge’ maand maart, met regenval die slechts 22% van de gebruikelijke niveaus voor deze periode bereikte. Op de Canarische Eilanden was er ook een tekort aan neerslag, met slechts 13% van wat als normaal werd beschouwd in de afgelopen 30 jaar. Het grootste tekort aan neerslag deed zich voor in delen van Aragón en Catalonië, waar maart ‘extreem droog’ was. In de rest van het land waren er slechts enkele gebieden met normale neerslagwaarden, vooral langs de Atlantische kust van noord- en noordwest Spanje. Alleen Galicië, het zuidwesten van Castilla y León en het noorden van Extremadura kenden normale neerslagwaarden, wat de enige regio’s waren die geen tekort hadden aan water.
Hoe gaat de zomer worden?
Met de cijfers en gegevens van het Ministerie in gedachten, maken veel personen zich waarschijnlijk zorgen. Zal Spanje een net zo hete zomer krijgen als die van 2022? Een expert van Meteored heeft verklaard dat er naast de hoge temperaturen en weinig neerslag nog een andere factor is die bepalend kan zijn voor de warmste maanden van het jaar.
In klimaattermen komt het El Niño-fenomeen steeds vaker voor, waarbij het tropische water in de Stille Oceaan opwarmt en de wereldwijde temperatuur van de planeet beïnvloedt. Volgens deze expert kan deze mogelijke El Niño sterk zijn, wat zou kunnen leiden tot een behoorlijk warme zomer met hoge temperaturen en hittegolven gedurende de zomer. Dit gecombineerd met klimaatverandering kan leiden tot een “behoorlijk warme” zomer.