De grootste schildpadden ter wereld zijn nu in Valencia te zien

De grootste schildpadden ter wereld zijn nu in Valencia te zien
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De lente is begonnen en nu de ergste kou weg blijft, heeft het technisch team van het Bioparc Valencia twee indrukwekkende soorten schildpadden naar buiten gehaald. Het gaat om de Seychellenreuzenschildpad en de Sporenschildpad. Op deze manier kunnen de bezoekers de nummers twee en drie op de ranglijst van grootste schildpadden ter wereld in het echt komen bekijken. De enige soort die eigenlijk nog mist is de Galapagosreuzenschildpad. 

De schildpadden waren trouwens wel al in het Bioparc aanwezig, maar moesten altijd binnen blijven in de winter vanwege de lage temperatuur. Binnen kon de temperatuur op de juiste manier gereguleerd worden om een optimale gezondheid van de beesten te garanderen.

Beide soorten bevinden zich helaas wel in gevaar van uitsterven. Ze staan op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), wat aangeeft dat hun bescherming absolute prioriteit heeft. 

Er zijn slechts twee soorten reuzenschildpadden over op onze planeet. Een van deze soorten is de Seychellenreuzenschildpad. Uitzonderlijke eigenschappen zijn de grootte van het beest, maar ook de lange levensduur. Dit zijn dan ook onderwerpen geweest voor een recent onderzoek waarbij hun genoom is geanalyseerd en men heeft kunnen bevestigen dat er genetische varianten zijn die gerelateerd zijn aan het metabolisme en het immuunsysteem. 

Er is een koppel van deze Seychellenreuzenschilpadden te zien in het gedeelte ‘Madagascar’ van het Bioparc. Ze leven hier samen met verschillende soorten Lemuur aapjes. 

Het vrouwelijke exemplaar weegt al meer dan honderd kilo en beide schildpadden hebben een geschatte leeftijd van dertig jaar. Ze eten meer dan drie kilo voedsel per dag. Hun dieet bestaat uit groente die gemengd wordt met vitamine en calcium om hun gezondheid te waarborgen. 

Van de Sporenschildpad zijn meer exemplaren te vinden. Er zijn drie vrouwtjes en twee mannetjes. Vooral hun grootte en gewicht zijn erg bijzonder. Daarnaast zijn deze beesten speciaal gevoelig voor lage temperaturen. Ze worden dan ook twee keer per jaar volledig onderzocht door een team aan dierenartsen om zeker te zijn dat ze allemaal nog in goede gezondheid verkeren.