In de Spaanse kranten is de afgelopen dagen het nieuws verschenen dat je tot wel 50.000 euro kunt verdienen als je het geluk hebt een bepaalde één eurocent munt in je bezit te hebben. Terwijl het waar is dat sommige munten veel geld kunnen opleveren, is het nieuws over deze munt echter geclassificeerd als fake news of een verzinsel dat in het Spaans ook wel ‘bulo’ heet.
Maar om welke munt gaat het eigenlijk? In 2002 werd in Duitsland een munt van één cent ontworpen door Rolf Lederbogen, die 21 jaar later een van de meest gezochte munten is geworden onder numismaten (deskundigen). Op de achterkant van de munt is een eikenboom getekend en de munt heeft een andere kleur dan de rest van de munten van één cent omdat deze is gemaakt van een ander metaal. Het is noodzakelijk dat het uit het jaar 2002 komt en een munt van één cent betreft, omdat volgens de website van de Europese Centrale Bank de munten van 2 en 5 cent dezelfde tekening hebben, maar niet dezelfde kenmerken delen als deze speciale munt.
Op dit moment circuleert er informatie over een munt van één cent die in 2002 in Duitsland is geslagen en die een waarde kan hebben tot wel 50.000 euro. Het betreft een exemplaar dat die waarde heeft gekregen vanwege het ontwerp van de Duitse architect Rolf Lederbogen en omdat er ‘zeer weinig in omloop zijn’. Dit nieuws krijgt meer aandacht te midden van de aankondiging dat munten van één en twee cent dit jaar mogelijk niet meer in omloop zijn, waardoor de waarde van deze exemplaren kan toenemen.
Maar na onderzoek van diverse televisiekanalen en kranten in Spanje die navraag deden bij bekende muntverzamelaars en numismaten in het land, blijkt dat deze specifieke munt niet meer waard zal zijn dan … één euro, in plaats van de beloofde 50.000 euro. Als die 1 cent de kleur zou hebben van de munt van 10 cent, waarbij soms fouten worden gemaakt bij de fabricage, en het een gele tint heeft, dan zou deze munt bijvoorbeeld iets meer waard zijn, zoals 30, 40 of 50 euro.
In perfecte staat heeft de één eurocent munt echter slechts een werkelijke waarde van 0,50 tot 1 euro, niet meer. Tenzij er dus een fout in de munt zit. In dat geval kan iemand iets meer betalen, zoals vermeld wordt in het nieuws over de Duitse veiling waarbij de munt 62 euro bereikte. Maar nooit de zeer hoge prijs van 50.000 euro waarover wordt geschreven.