Vanaf deze week heeft Netflix een nieuwe Spaanse film in haar portfolio met dit keer een waargebeurd verhaal over een team van vrouwelijke specialisten in parapsychologie. In 1987 richtte de jezuïet priester José María Pilón de ‘Hepta Groep’ op in Spanje voor het onderzoek naar paranormale fenomenen. Binnen korte tijd voegden parapsychologische experts Sol Blanco-Soler, Piedad Cavero en Paloma Navarrete zich bij de groep. Onderaan dit artikel is de trailer te zien.
Hun onderzoeken worden nu gepresenteerd in de Spaanse film ‘Fenómenas’, de nieuwe internationale horror-komedie van Netflix, met in de hoofdrol de actrices Belén Rueda, Gracia Olayo en Toni Acosta als de bekende Sagrario, Paz en Gloria. Vader Pilón, gespeeld door Emilio Gutiérrez Caba, vergezelt de actrices en toont zijn vaardigheden als radiësthesist met behulp van zijn pendel.
Regisseur Carlos Therón vertelt op komische wijze in de film het verhaal van ‘El baúl del monje’, een antiekwinkel die het meest complexe onderzoek in de geschiedenis van de Hepta Groep vormde. Na een periode van observatie waarin voorwerpen van plaats veranderden en lampen bewogen, concludeerden de onderzoekers dat een poltergeist de oorzaak was, een reeks vreemde fenomenen veroorzaakt door een menselijk wezen. Maar wie was er verantwoordelijk?
Ze waren daar ook getuige van het verschijnen van een poppenhoofd dat verscheen en verdween, evenals de zogenaamde ‘reizende Jezus Christus’, die de houten doos waarin hij werd bewaard kraakte om elke dag op een andere plaats te verschijnen. Deze paranormale verschijnselen zouden de Hepta Groep sterk beïnvloeden en de interesse wekken van veel parapsychologen in deze antiekwinkel.
Deze gebeurtenissen werden ook op camera vastgelegd dankzij de opnames van een vrouw genaamd Piedad. Op dat moment werkte zij samen met Salvador Ortega, een voormalige politie-inspecteur en een van de pioniers van de Spaanse CSI, die het incident nooit wetenschappelijk kon verklaren.
Het Palacio de Liria was het eerste geval dat de Hepta Groep onderzocht, op een moment dat het gebouw verlaten was. Gevoed door de geesten van zijn voormalige bewoners, ontdekte de Hepta Groep bovennatuurlijke verschijnselen tussen de muren van het paleis en verschenen ze op de covers van de belangrijkste media van die tijd. Ze brachten daar tot zes maanden door en ontdekten dat honden weigerden de kamer van de markiezin van Linares binnen te gaan. Op foto’s legden ze ectoplasma’s vast en gordijnen die verschenen en verdwenen.
Na zes maanden onderzoek in het paleis concludeerde de Hepta Groep dat hoewel de locatie doordrenkt was van bovennatuurlijke elementen, de fenomenen vrij zeldzaam waren en vragen opriepen over zaken zoals of de markiezen broers en zussen waren, de mogelijkheid van iets verborgen in de vloer van de kapel, of de aanwezigheid van een meisje gekleed in het wit met krullen dat door Paloma zelf was gezien.
In het geval van het Reina Sofía Museum, het voormalige algemene ziekenhuis van Madrid en een locatie voor degenen die zich geen betere zorg konden veroorloven, waren er talloze waarnemingen van geesten. Het gebrek aan geloofwaardigheid van de betrokken autoriteiten werd gevolgd door verbazing toen enkele heftrucks werkten terwijl de stroom was afgesneden en dit door iedereen werd waargenomen. Dit werd verder versterkt door de helderziende gaven van Piedad, die bepaalde dat er eerder kettingen in een specifieke kamer waren. Dit alles maakte de voormalige psychiatrische afdeling tot een broedplaats voor spookverhalen.
Pater Pilón stierf in 2012, maar de activiteiten van de ‘Grupo Hepta’ gingen door, onder leiding van journalist Aldo Linares, en zijn nog steeds actief tot op de dag van vandaag. Met verschillende conferenties en leden met diverse beroepen zoals journalisten, schrijvers, fysici, historische experts en meer, opent deze groep de deuren voor degenen die geïnteresseerd zijn in bovennatuurlijke zaken.