Hoe de kriebelmug dit jaar herders het leven onmogelijk maakt rond de Ebro-rivier

Hoe de kriebelmug dit jaar herders het leven onmogelijk maakt rond de Ebro-rivier
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Herders uit de delta van de Ebro-rivier klagen steen en been over de kriebelmug (mosca negra). Door de weersomstandigheden plaagt die dit jaar al erg vroeg hun kuddes. Zo erg dat sommigen er zelfs al aan denken hun schapen weg te doen. “Het loopt zo al op tot vijf maanden afzien”.

Het zijn dit jaar de weersomstandigheden die de herders het leven zuur maken. De start van het jaar was zo droog dat ze dit jaar al sinds maart (in plaats van gewoonlijk in mei) te maken hebben met de kriebelmug. Die kleine insecten plagen zowel dieren als mensen. Mannetjes voeden zich met nectar, maar vrouwen zuigen bloed om te overleven. En die beten kunnen stevig jeuken en pijn doen.

Ook schapen krijgen het zwaar te verduren door de kriebelmug. Zo erg zelfs dat vele dieren ophouden met eten. Roberto Lorente, een herder uit Pinseque (Zaragoza), vertelt: “Vorig jaar waren er slechts 12 schapen die lammetjes kregen. Normaal gezien zijn dat er zo’n 70”. Af en toe zijn er zoveel kriebelmuggen dat de herders ’s nachts op pad moeten gaan. Maar ook dan zijn ze niet helemaal veilig.

De herders vragen de autoriteiten het probleem aan te pakken aan de wortel. De schapen beschermen werkt niet, wel zou de staat bij de rivier zelf aan het werk moeten gaan. Waar water stilstaat en de larven geboren worden, zou een behandeling van dat water voor verbetering zorgen. De larven gaan dan dood en het aantal muggen daalt.

In gemeentes van Zaragoza zoals Pinseque, Alagón, Torres de Berrellén, Alfocea of Fuentes de Ebro ziet men op warme, windstille dagen soms ware zwarte wolken kriebelmuggen. Dan durven sommige mensen zelfs niet de straat op. “Wanneer je nu naar de rivier gaat, heb je aan twee handen niet genoeg om de kriebelmuggen van je af te slaan”, vertelt Roberto Lorento. Aan de Universiteit van Zaragoza bestudeert men het probleem naarstig, in de hoop de kriebelmug zo snel mogelijk terug te dringen.

ongedierte
Kakkerlakken, teken, ratten, muggen en ander ongedierte zijn blij met droogte en warm weer in Spanje
Het (te) warme weer en de droogte in Spanje zorgen ervoor dat veel insecten zoals kakkerlakken, teken, ratten, (tijger)muggen en ander ongedierte eerder voo …
icoon2022www.spanjevandaag.com