Klimaatverandering alarm Canarische Eilanden: de helft van de stranden en veel huizen gaan verloren

Klimaatverandering alarm Canarische Eilanden: de helft van de stranden en veel huizen gaan verloren
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Als er niet onmiddellijk maatregelen worden genomen, kunnen de Canarische Eilanden de eerste Spaanse regio worden die de strijd tegen klimaatverandering verliest. Wetenschappers hebben dit bevestigd. De Spaanse archipel heeft een gedetailleerde analyse gemaakt van de gevolgen, en de resultaten zijn verwoestend: stijgende zeespiegel en temperaturen, woestijnvorming, tropische invloeden en een toename van extreme weersomstandigheden, evenals ademhalings- en hart- en vaatziekten. Dit apocalyptische scenario bedreigt ook het toerisme en dus de economie van de regio.

Het ‘Plan de Impulso al Medio Ambiente Adapta Costas’ waarschuwt nu al dat overstromingen als gevolg van de stijgende zeespiegel 147 stranden zullen treffen, waarbij de oostelijke en centrale eilanden het meest getroffen zullen worden. De eerste die hiermee te maken krijgt, heeft al een naam: het strand van Alcalá in Guía de Isora, Tenerife.

De gevolgen van dit probleem beperken zich niet tot toeristische gebieden. Ook steden blijven niet gespaard, en een van de zwaarst getroffen steden is Las Palmas de Gran Canaria, de meest bevolkte stad van de archipel met ongeveer 380.000 inwoners. In totaal wordt geschat dat 10% van de bevolking op de eilanden moet worden herplaatst naar het binnenland, terwijl er ook aanzienlijke schade aan de openbare infrastructuur wordt verwacht.

De impact op de economie, voornamelijk als gevolg van de schade aan de toeristische sector, is van enorme omvang en men schat dat het bruto binnenlands product (BBP) van de Canarische Eilanden met 11% zal afnemen. Dit heeft ook gevolgen voor de gezondheid, aangezien het aantal chronische ziektes die verband houden met klimaatverandering naar verwachting zal toenemen, vooral als gevolg van een toename van intense stofstormen.