Geen Nederlandse ‘kletskassa’ maar Spaanse ‘vriendelijke’ kassa in Aragón

Geen Nederlandse 'kletskassa' maar Spaanse 'vriendelijke' kassa in Aragón
beeld: @superaltoaragon / instagram
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

In Nederland is de supermarktketen Jumbo ongeveer twee jaar geleden gestart met het openen van kletskassa’s. Deze zijn speciaal voor mensen die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te kunnen maken tijdens het afrekenen. Met dit concept wil Jumbo bijdragen aan het verminderen en voorkomen van eenzaamheid in Nederland. Dit idee is al meerdere keren in Spaanse kranten beschreven, maar nu heeft een regionale supermarktketen in Aragón soortgelijke kassa’s.

Weliswaar gaat het niet om een kopie van de Nederlandse kletskassa, maar de supermarktketen AltoAragón heeft in Huesca de eerste ‘Caja Amable’ geopend, letterlijk vertaald vriendelijke kassa. Ook in dit geval gaat het om een kassa waar je geen haast hoeft te hebben en waar de medewerker de tijd voor de klant neemt om een praatje te maken en te helpen met het afrekenen en inpakken van de boodschappen.

Het gaat om een pilotactie die deze keten in samenwerking met het Rode Kruis, via hun project Crece Huesca, heeft gelanceerd, met als doel ongewenste eenzaamheid te verminderen door ruimtes voor sociale interactie te creëren voor personen die rustig willen winkelen, hulp ontvangen indien nodig, kunnen socialiseren en daarmee een gevoel van gemeenschap en vertrouwdheid kunnen opbouwen.

Deze nieuwe ‘vriendelijke kassa’ zal experimenteel beschikbaar zijn vanaf 17 mei, elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur, in de Supermercados Altoaragón-winkel aan de Menéndez Pidal-straat in de stad Huesca. Vrijwilligers van het Crece-project van het Rode Kruis zullen informatie verstrekken over de werking van deze service en iedereen helpen die hulp nodig hebben bij hun aankopen.

Hoewel deze ‘vriendelijke kassa’ voornamelijk bedoeld is voor ouderen, die een van de kwetsbaarste groepen zijn als het gaat om ongewenste eenzaamheid, begrijpt de supermarktketen dat iedereen op een bepaald moment meer hulp kan nodig hebben bij het doen van boodschappen of gewoon rustiger wil winkelen. De kassa kan dus in feite door iedereen gebruikt worden, maar ouderen hebben altijd voorrang.