Tussen december 2019 (vlak voor de pandemie) en december 2022 hebben bijna 1,5 miljoen personen in Spanje een particuliere ziektekosten verzekering afgesloten. Hierdoor bedraagt het totale aantal verzekerden nu meer dan een kwart van de bevolking, namelijk 25,3%, wat neerkomt op iets meer dan 12 miljoen personen (van de 47 miljoen).
De overbelasting die het openbare gezondheidssysteem in 2020 begon te ervaren als gevolg van de overvloed aan COVID-19-gevallen, leidde ertoe dat veel mensen ervoor kozen om een particuliere verzekering af te sluiten vanwege de kortere wachttijden in particuliere instellingen, de mogelijkheid om een eigen arts te kiezen of om een privékamer te hebben.
Volgens de recentste gegevens groeide het aantal gebruikers van ziektekosten verzekeringen met bijna 14% in 2022, en steeg de omzet met 20,5%, waardoor deze aan het einde van het afgelopen jaar uitkwam op 10,3 miljard euro. Deze omzet werd gegenereerd door de 58 verzekeringsmaatschappijen die actief zijn in de Spaanse gezondheidssector, en vertegenwoordigen 16% van de totale inkomsten van de Spaanse verzekeringssector in het afgelopen jaar, die 64,7 miljard euro bedroegen.
Wat betreft ziektekosten verzekeringen heeft de groei die tijdens deze pandemie-jaren is waargenomen. De vijf belangrijkste Spaanse zorgverzekeraars zijn SegurCaixa Adeslas, Sanitas, Asisa, DKV en Mapfre. Aan het einde van 2022 hadden deze zes maatschappijen een marktaandeel van 73%. De absolute marktleider in de Spaanse private gezondheidssector is SegurCaixa Adeslas, inclusief Mutua Madrileña, met een aandeel van 30%, gevolgd door Sanitas met 15,5%, Asisa met 13%, DKV met 7,4% en Mapfre met 6,7%.
Op de markt zijn er verschillende soorten ziektekosten verzekeringen, zoals polissen voor het verlenen van diensten, die kunnen bestaan uit gezondheidszorg of een netwerk van zorgverleners (waarmee men toegang krijgt tot een reeks diensten in ruil voor een premie en dit zijn de meest voorkomende), of vergoedingspolissen (waarbij de verzekerde betaalt voor de ontvangen diensten en de verzekeraar een deel van het bedrag terugbetaalt). Er zijn ook subsidiesverzekeringen die de verzekerde compenseren in geval van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte, ziekenhuisopname of andere gezondheidsgerelateerde redenen.