Kit van stadswacht in Barcelona voor slachtoffers van kledingroof op het strand

Kit van stadswacht in Barcelona voor slachtoffers van kledingroof op het strand
beeld: Ayuntamiento de Barcelona / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

In Barcelona wordt altijd al veel gestolen, maar tegenwoordig blijft dit niet alleen bij de stad. Ook op de stranden wordt steeds vaker van alles gestolen, zelfs kleding. Hierom heeft de stadswacht van Barcelona een speciale kit met kleding voor de mensen wier kleding gestolen is op het strand.

Deze kit is niet het hele jaar door beschikbaar, maar sinds 5 juni is hij weer te verkrijgen. Dit valt samen met het strandseizoen. De ‘kit de recambio’ bestaat uit een T-shirt, een korte broek en slippers. Daarnaast zit er ook een kaartje in voor éénmalig gebruik bij het openbaar vervoer, zodat het slachtoffer terug kan komen bij de plek waar hij of zij verblijft. De kleding is beschikbaar in verschillende maten: S, M, L en XL. Ook de slippers zijn in meerdere maten verkrijgbaar. 

De situatie lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar de Guardia Urbana die het strand patrouilleert is er al volledig aan gewend. “Afgelopen zomer hebben we honderd kits uitgedeeld”, aldus de stadswacht. Het gaat dan om de periode van begin juni tot midden september. 

De kleding is verkrijgbaar op twee punten, het strand Barceloneta en op het strand Bogatell. De kantoren van de stadswacht zijn op die twee plekken open van negen uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Op dezelfde plekken kan aangifte gedaan worden van beroving. Als je de kit nodig hebt buiten deze openingstijden kun je nog altijd naar het gezamenlijke kantoor van de Stadswacht en de Politie in de Paseo Joan de Borbó. 

Het is overigens niet nieuw dat de kits nodig zijn. Ze zijn al tien jaar in gebruik. Dit is nodig ondanks het honderdtal stadswachten dat de stranden veilig probeert te houden. De gemeente Barcelona heeft een toename in het aantal diefstallen geregistreerd in verhouding met 2021, maar het aantal is alsnog minder dan in 2019.