Na 1.207 dagen zijn mondkapjes niet meer verplicht in Spanje

Na 1.207 dagen zijn mondkapjes niet meer verplicht in Spanje
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het heeft 1.207 dagen geduurd, maar vanaf deze woensdag 5 juli 2023 zijn de mondkapjes in bepaalde ruimtes en bepaalde omstandigheden niet meer verplicht in Spanje. Het is de laatste corona-maatregel die komt te vervallen. Het gebruik van de ‘mascarillas’ is nog wel verplicht op bepaalde plaatsen, maar voor de overige omstandigheden wordt het gebruik alleen nog aangeraden. 

Vanaf woensdag is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht in plaatsen zoals medische instellingen, sociale zorginstellingen en apotheken, waar het gebruik ervan tot nu toe nog steeds verplicht was. Dit volgt op de bekendmaking in het Staatsblad (BOE) van een besluit van de Ministerraad dat het einde van de COVID-19 gezondheidscrisis markeert. Deze nieuwe regelgeving is per direct van kracht.

Ondanks het vervallen van de verplichting, roept de overeenkomst op tot een “cultuur van verantwoordelijkheid”. Het gebruik van een mondkapje wordt nog steeds aanbevolen voor personen die werkzaam zijn op afdelingen voor intensieve zorg en met kwetsbare patiënten, alsook in de spoed- en eerstelijns gezondheidszorgdiensten, inclusief de wachtkamers.

Ook wordt aangeraden dat personen met symptomen een mondkapje dragen in gemeenschappelijke ruimtes, net als de professionals die voor hen zorgen, en in verzorgingstehuizen voor ouderen en mensen met een beperking, waar de kwetsbaarste individuen wonen.

Aanbevelingen

Weliswaar niet meer verplicht, het gebruik van een mondkapje wordt dus nog steeds aanbevolen in de volgende omstandigheden:

  • Voor personen die symptomen vertonen en zich in gedeelde ruimtes bevinden.
  • Voor zorgverleners die te maken hebben met symptomatische patiënten.
  • Voor medewerkers op de intensive care en op afdelingen voor kwetsbare patiënten, in overeenstemming met de aanbevelingen voor infectiebeheersing voorgesteld door de Diensten voor Preventieve Geneeskunde en Arbeidsrisicopreventie, op basis van de risicobeoordeling in elk gezondheidscentrum.
  • In spoed- of eerstelijnszorgdiensten, inclusief de wachtruimtes.