Spanje is het derde land ter wereld wat betreft ijsconsumptie

Spanje is het derde land ter wereld wat betreft ijsconsumptie
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Als we naar de totale bevolking kijken, dan blijkt uit de cijfers dat de Spanjaarden jaarlijks 495 miljoen liter ijs consumeren, wat gelijkstaat aan 8,9 miljard bollen, en hun uitgaven aan ijs bedragen 1,9 miljard euro. Dit vertegenwoordigt 3,9% van de wereldwijde uitgaven aan ijs volgens een studie uitgevoerd door de Constanza Business & Protocol School enkele jaren geleden (recentere analyse is nog niet gepubliceerd)

Rekening houdend met de bevolkingsdichtheid van Spanje en de landen die het meeste ijs consumeren wereldwijd, staat Spanje achter Italië en Duitsland, maar boven Australië. Italianen spenderen per persoon jaarlijks 67,47 euro aan ijs, terwijl Duitsers jaarlijks 46,15 euro uitgeven aan dergelijke producten. In Spanje bedragen de gemiddelde uitgaven per persoon 41,78 euro, terwijl dit in Australië 34,81 euro is. 

De grootste ijsconsumenten zijn de Australiërs, Italianen, Amerikanen, Spanjaarden en Canadezen met een consumptie per inwoner van respectievelijk 278, 219, 213, 192 en 170 liter. Aan de andere kant zijn België, Nederland, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika de landen waar het minst ijs wordt geconsumeerd. De traditionele markten blijven het belangrijkst in termen van ijsconsumptie en uitgaven wereldwijd, dus de Verenigde Staten, Italië en Duitsland hebben de grootste impact.

Volgens de analyse wordt ijs in Spanje het meest geconsumeerd in regio’s als Andalusië, Catalonië, Madrid en Valencia. Het zijn ook deze dichtbevolkte gebieden waar het meeste geld aan ijs wordt uitgegeven. Ondanks de verschillen tussen regio’s en landen, heeft het rapport aangetoond dat individueel verpakte, kant-en-klare ijsjes wereldwijd het meest worden geconsumeerd, goed voor 39% van de totale ijsconsumptie. 

Aan de andere kant maken handgemaakte ijsjes 37% uit van de totale ijsmarkt, terwijl ijs dat bedoeld is voor consumptie thuis goed is voor 20%. Het overige 4% wordt geconsumeerd als bevroren yoghurt, een categorie die momenteel erg populair is, na een ware explosie aan populariteit zo’n zeven jaar geleden.