Historische Gran Hotel Delfin in Benidorm wordt afgebroken, maar wat gebeurt er met de muurschildering?

Historische Gran Hotel Delfin in Benidorm wordt afgebroken, maar wat gebeurt er met de muurschildering?
beeld: Gran Hotel Delfin / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Een van de eerste en toentertijd luxueuze hotels van de Cala de Benidorm wordt na 60 jaar afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe luxe woonflat. We hebben het over het in 1963 geopende Gran Hotel Delfin gelegen aan het Poniente-strand waar grote Spaanse artiesten zoals Julio Iglesias en Manolo Escobar hebben overnacht. Maar in 2017 werd het oude hotel gekocht om plaats te maken voor een nieuwe woonflat. De vraag is nu, wat moet er gebeuren met de beroemde muurschildering van de dolfijnen, moeten deze beschermd en bewaard worden of mogen deze ook worden afgebroken?

Goya Real Estate is de nieuwe eigenaar van Gran Hotel Delfin waar op een terrein naast het hotel de 22 verdiepingen en 98 meter hoge Delfin Tower werd geopend. De bouwonderneming wil nu het oude hotel afbreken om ook daar plaats te maken voor een nieuwe woonflat. Een sloop- en bouwvergunning is al afgegeven door de gemeente. Maar diezelfde gemeente beraadt zich nu over wat ze moet doen met de beroemde muurschildering.

In recente dagen is er gesuggereerd dat het wellicht mogelijk zou zijn om het tot een Goed van Lokaal Belang (Bien de Relevnacia Local) te benoemen. Deze status is in het leven geroepen om het beeld van de vier dolfijnen die door Felipe Pastor Gómez, de eigenaar van het etablissement, zijn geschilderd te beschermen. Hierdoor wijzen ze erop dat het decreet 62/2011 van 20 mei, dat de verklaringsprocedure en het beschermingsregime voor Goederen van Lokaal Belang (GLB) vaststelt, in zijn paragraaf 3.1.e aangeeft dat locaties die geassocieerd zijn met gebeurtenissen of herinneringen uit het verleden, tradities, culturele of natuurlijke creaties, en menselijke prestaties die van significant belang zijn voor het volksgeheugen, als GLB kunnen worden erkend.

Feit is dat de projectontwikkelaar al een sloopvergunning heeft verkregen en mogelijkerwijs na de zomer aan de slag zou kunnen gaan. Als de procedure voor bescherming, zoals sommige groepen in Benidorm verzoeken, zou worden ingezet, kan dit negatieve gevolgen hebben, bijvoorbeeld dat het bedrijf compensatie voor gemiste winsten zou eisen. Niettemin geven bronnen uit het bedrijf aan dat ze zich er bewust van zijn en de controverse rond de muurschildering begrijpen. Ze benadrukken echter dat er geen bewijs is dat deze beschermd is of opgenomen is in enige erfgoedlijst.