Er heerst een verhoogde waakzaamheid op de stranden van de Costa Dorada, in de provincie Tarragona. Tot dusver zijn er deze zomer al acht levens verloren gegaan aan de kust van deze toeristische streek, waarvan drie op het Miracle-strand in de provinciale hoofdstad Tarragona. Dit markeert een tragische juli, met een van de hoogste sterftecijfers van het decennium. Als reactie hierop hebben het stadsbestuur van Tarragona en veel gemeenten aan de Costa Dorada besloten om de dienstverlening van strandwachten uit te breiden tot 20.00 uur ‘s avonds.
De gemeente Tarragona heeft deze maatregelen genomen na een reeks tragische verdrinkingen op het Playa de Miracle strand in de afgelopen maand. Op 8 juli overleed een 32-jarige man, op de 26e een jongeman van tussen de 25 en 30 jaar. Afgelopen dinsdag kwam een 40-jarige man om het leven terwijl hij probeerde twee zwemmers te redden die vastzaten in het water. En afgelopen woensdagochtend is een 70-jarige man in kritieke toestand naar het Juan XXIII ziekenhuis gebracht nadat hij op hetzelfde strand was verdronken.
Enkel in de stad Tarragona zijn er vanaf het begin van de zomer tot en met 31 juli al 562 medische interventies geweest op de lokale stranden, naast 42 reddingsacties. Ter vergelijking: gedurende de hele zomer van 2022 waren er in totaal 623 hulpacties vanuit de reddingsdienst en werden er slechts 12 reddingen uitgevoerd.
Hoewel Tarragona een bijzonder risicovol gebied is, zijn de cijfers over verdrinkingen alarmerend voor de gehele Catalaanse kustlijn, en zelfs bij zwembaden. Tot nu toe zijn er deze zomer in totaal 23 mensen overleden door verdrinking in Catalonië, waarvan 16 op stranden en 7 in zwembaden. Daarnaast liggen nog drie personen in het ziekenhuis, waaronder een tweejarig kind.
Doorgaans zijn mensen die verdrinken vaak ouder dan 70 jaar en ervaren ze een flauwte of ander gezondheidsprobleem in het water. Echter, recentelijk zijn het voornamelijk jongere personen die verdrinken, vooral wanneer ze zwemmen ondanks een gele vlag of buiten de bewaakte uren.
Een tekort aan strandwachten draagt bij aan dit probleem. Op dagen met ruwe zeecondities of bij grote drukte zijn er vaak te weinig strandwachten. Een strandwacht kan normaliter een gebied van zo’n 500 meter strand in de gaten houden, maar dit hangt sterk af van de aanwezigheid en het aantal zwemmers, en de zeeomstandigheden.
Tegenwoordig heeft elke gemeente haar eigen richtlijnen voor de reddingsdiensten op stranden, variërend in diensttijd, personeelsaantal en het aantal uitkijktorens. Reddingsbrigades wijzen erop dat de zomers steeds warmer en langer worden, wat leidt tot een toenemende drukte op stranden. Dit verhoogt direct het risico op verdrinkingsincidenten. Bovenop deze uitdagingen kampen reddingsdiensten met werkonzekerheid waardoor er al stakingen zijn geweest in bijvoorbeeld Barcelona.