Spaanse visser aangehouden in Mauritanië op verdenking van viervoudige doodslag

Spaanse visser aangehouden in Mauritanië op verdenking van viervoudige doodslag
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het is een bizarre en emotionele maand geweest voor de Spaanse visser José. Hij werd vastgehouden in Mauritanië op verdenking van viervoudige doodslag. Ondertussen lijkt het er op dat de visser vrijuit gaat, maar hij wordt nog steeds vastgehouden in een hotel in afwachting van zijn definitieve vrijlating.

Afgelopen 14 juli hield de politie de Spaanse kapitein José aan in Mauritanië. De man is thuis in Isla Cristina (Huelva) en was onderweg als tweede kapitein van een Canarisch koelschip. Het schip is 33,35 meter lang en had een bemanning van 26 personen aan boord. Het werd aangehouden door de politie op verdenking van een botsing met een klein lokaal bootje. Die botsing zou de verdwijning van vier personen uit het kleine bootje hebben veroorzaakt. 

Ondertussen zit José meer dan een maand in voorhechtenis. Volgens de visser is er van het hele verhaal niets waar. Zijn advocaten in Spanje bevestigen dat het hele zaakje stinkt. “Het is erg vreemd. Allemaal erg hermetisch en duister”, vertelt Fernando Osuna, die de zaak vanuit Spanje opvolgt. Ook de twee kinderen en vrouw van José wachten al een maand bang af.

Er zijn geen bewijzen voor de botsing. Ook zijn er geen familieleden van de vermisten, geen lijken of resten van het zogezegde bootje. Zowel de Spaanse ambassade als het Spaanse consulaat in Mauritanië volgen de zaak op de voet. Geen van beide kan echter meer informatie krijgen.

José zou zich op dit moment in een hotel in Naudibú bevinden. Hij werd de eerste dagen vastgehouden in een mensonterende gevangenis. De rest van zijn bemanning is weer op zee. José zelf wacht nog steeds op een oplossing.

“We denken dat men misschien een schadevergoeding onderhandelt”, vertelt advocaat Osuna. “Je moet weten dat Mauritanië een erg arm land is met een Arabisch rechtssysteem met weinig rechten en garanties. Soms gebeuren zulke zaken om geld af te troggelen van grote bedrijven: ze houden de kapitein vast en onderhandelen om losgeld. Dat zou hier ook het geval kunnen zijn..” 

De laatste dagen leek het erop dat de invrijheidstelling van José nabij was. Familie en vrienden hopen dat ze hun vermiste visser bijna weer in de armen kunnen sluiten.