Op het vliegveld van Palma de Mallorca is vrijdagmiddag een Transavia-vliegtuig ontruimd nadat een passagier beweerde een bom aan boord te hebben gebracht. Volgens de Guardia Civil politie vond dit voorval plaats om 15.00 uur. De vlucht, die om 15.30 uur naar Rotterdam zou vertrekken, werd op gezag van de piloot geëvacueerd.
Een Nederlandse passagier zei tegen een andere passagier dat er een bom in het vliegtuig was. Deze lichtte meteen de crew in, die op hun beurt de Guardia Civil inschakelde. De politie verzocht vervolgens alle passagiers om uit te stappen, waarna de GEDEX (explosievendienst) van het leger, ondersteund door hondengeleiders, het vliegtuig doorzochten.
Alle bagage van de passagiers werd door de agenten geïnspecteerd, maar er werden geen explosieven gevonden. De man die de valse bommelding deed, en te kampen heeft met psychische problemen, werd opgenomen in de psychiatrische afdeling van het lokale ziekenhuis. Het vliegtuig vertrok uiteindelijk naar Rotterdam met een vertraging van vier uur.
In Spanje wordt het doen van een valse bommelding in een vliegtuig of enig ander publiek vervoermiddel zeer serieus genomen. Hoewel de specifieke straf afhangt van de omstandigheden en de ernst van de zaak, kunnen de algemene gevolgen zijn:
- Gevangenisstraffen: Personen die valse bommeldingen doen, kunnen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen. De duur van de straf kan variëren afhankelijk van de ernst en de gevolgen van de valse melding.
- Boetes: Naast een gevangenisstraf kunnen er ook aanzienlijke boetes worden opgelegd aan de dader.
- Schadevergoeding: De veroordeelde kan ook verantwoordelijk worden gehouden voor de kosten die zijn gemaakt als gevolg van de valse melding, zoals de kosten van een evacuatie, de inzet van hulpdiensten of het verlies van inkomsten voor de luchtvaartmaatschappij.
- Overige gevolgen: Afhankelijk van de omstandigheden kan een veroordeling ook leiden tot een reisverbod of andere beperkingen.
Het is belangrijk om op te merken dat het doen van een valse bommelding een ernstig misdrijf is, niet alleen in Spanje, maar over de hele wereld. Dergelijke daden zorgen voor paniek, ontwrichting en enorme kosten en worden daarom streng bestraft.