Afgelopen 14 augustus kondigde het Spaanse ministerie van Volksgezondheid aan op hun officiële website dat ze deel uitmaken van het e-Health netwerk. Dit is een door de Europese Unie gelanceerd project waardoor Europese inwoners hun medische dossiers en elektronische voorschriften binnen Spanje kunnen raadplegen. Deze stap, toegejuicht door de huidige regering, betekent niet alleen een verandering voor buitenlandse reizen, maar ook voor de toeristen die elke zomer de Spaanse kusten bezoeken. Er is echter nog veel onduidelijk, zoals of Nederlanders en Belgen ook gebruik kunnen maken van dit Europese systeem.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft het project als uiteindelijk doel om alle autonome regio’s in Spanje digitaal te verbinden, zodat iedereen, zelfs als ze niet in hun stad, regio of land van verblijf zijn, toegang hebben tot hun Beknopte Medische Geschiedenis (Patient Summary) en Elektronisch Recept (e-Prescription/e-Dispensation). Globalisering op gezondheidsgebied is geen gemakkelijke taak geweest en er moesten talloze overeenkomsten met andere Europese vestigingen worden getekend om dit idee werkelijkheid te laten worden.
De Europese elektronische receptdienst (servicio europeo de interoperabilidad de la receta electrónica) is al actief in Andalusië, Aragón, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalonië, Madrid, Valencia, Extremadura, Galicië, Navarra, Baskenland, Ceuta en Melilla. Patiënten afkomstig uit deze regio’s kunnen hun recepten verkrijgen bij aangesloten apotheken in Kroatië, Estland, Finland, Polen en Portugal die over de dienst beschikken. Daarnaast bevinden Asturië en Murcia zich in de testfase, evenals Italië, Griekenland, Cyprus, Hongarije, Tsjechië, Ierland, Zweden, Letland en Litouwen.
Spanje heeft zich op het voorfront geplaatst in deze ontwikkeling en diende vanaf het begin als testcase om de haalbaarheid van grensoverschrijdende elektronische recepten en medische dossiers te onderzoeken. Met de voortgaande digitalisering en toenemende verbinding tussen landen, was het onvermijdelijk dat de Europese Unie een samenwerkingsnetwerk zou creëren waardoor buitenlanders in andere EU-landen toegang zouden hebben tot hun medicijnen.
Buitenlanders in Spanje
Toerisme vormt een cruciale basis voor de Spaanse economie. Elk jaar komen er duizenden vakantiegangers naar Spanje om te smullen van de lokale gerechten en te genieten van de unieke Spaanse landschappen. Vooral in juli en augustus stroomt het land vol met buitenlandse toeristen. Velen blijven er zelfs een volledige maand, wat voor personen met ernstige aandoeningen problematisch kan zijn bij het verkrijgen van hun essentiële medicatie.
Elk jaar, met de nadering van de zomer, stond men voor hetzelfde dilemma. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Europese Unie, besloten dit probleem fundamenteel aan te pakken. Op hun officiële website verklaart het ministerie duidelijk dat “Patiënten uit de aangesloten landen gebruik kunnen maken van de Spaanse gezondheidsdiensten. Ze hebben daarbij toegang tot hun medische gegevens en kunnen de medicijnen ophalen die ze in hun eigen land voorgeschreven hebben gekregen bij de aangesloten apotheken in Spanje”.
Op deze website kunnen we zien dat Nederland, net zoals Spanje, meedoet met het e-Health Network, maar dat beide landen nog niet met elkaar zijn verbonden. Zo kunnen artsen uit Nederland gezondheidsgegevens inzien van patiënten uit Tsjechië, Portugal, Luxemburg, Malta en Estland. Elektronische recepten uit andere landen zoals Spanje zijn in Nederland nog niet mogelijk omdat deze niet geaccepteerd worden bij de apotheken. België doet nog niet mee met dit Europese project.
Voor de Spanjaarden geldt dat gezondheidsgegevens van patiënten kunnen worden ingezien via het elektronisch patiëntendossier door artsen uit Portugal, Frankrijk, Kroatië, Luxemburg, Malta. Artsen uit Spanje kunnen gezondheidsgegevens inzien van patiënten uit Portugal, Kroatië, Luxemburg, Malta. Elektronische recepten van patiënten uit Portugal, Kroatië, Polen, Finland worden in Spanje ook geaccepteerd bij de ‘farmacias’.
Het is in ieder geval een vooruitstrevende overeenkomst die ongetwijfeld geschiedenis zal schrijven. Er zijn nog geen specifieke aanpassingen aangekondigd voor elke autonome regio. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid al een akkoord heeft bereikt met de Europese Unie, ligt de verantwoordelijkheid nu bij de regionale gezondheidsdiensten in de autonome regio’s. Deze geleidelijke integratie is een stap in een proces waarvan we nog moeten zien waar het Europa uiteindelijk zal brengen.