De laatste nationale feestdag was ‘Asunción de la Virgen Maria’ of Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart op 15 augsustus. Deze dag is een van de 8 feestdagen die in heel Spanje gelden en niet verwisseld mogen worden door de regionale overheden in de autonome regio’s. Maar wat zijn de volgende of resterende nationale feestdagen dit jaar?
2023 heeft officieel 14 nationale feestdagen, wat er 4 meer zijn dan in 2022. 8 feestdagen gelden voor heel Spanje en mogen niet veranderd worden door de regionale overheden in de autonome regio’s. Bij deze nationale feestdagen moet je nog de autonome/regionale en lokale feestdagen optellen.
Voor wat nog resteert voor dit jaar, zijn er 2 zogenaamde ‘puentes’ ofwel dagen zijn waardoor men een brug kan maken/slaan waarbij de werknemers een extra dag vrij nemen tussen twee vrije/feestdagen in: vrijdag 8 december (Onbevlekte Ontvangenis / Día de la Inmaculada Concepción) en maandag 25 december (Kerstdag / Día de Navidad).
Nationale feestdagen
12 oktober – Día de Hispanidad
Op 12 oktober viert heel Spanje de ‘Fiesta Nacional de España’ ofwel de ‘Día de Hispanidad’, iets wat ook gevierd wordt in veel Spaanstalige landen in Zuid- en Latijns-Amerika. Op 12 oktober 1492 landde Cristobal Colón, ofwel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw continent had ontdekt omdat hij zelf meende te zijn geland in Azië. Vanaf dit moment wordt het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld. Om dit te vieren wordt elk jaar op 12 oktober de dag van Spanje gevierd en is deze dag een nationale feestdag. Een van de meest uit het oog springende kenmerken van de Día de Hispanidad is de militaire parade of het defilé in het centrum van Madrid. In Zaragoza vinden op dezelfde dag de ‘Virgen del Pilar’ feesten plaats terwijl de Virgen del Pilar ook de schutspatroon van de Guardia Civil politie is.
1 november – Todos los Santos
Op 1 november, de dag na Halloween, viert bijna heel Spanje de ‘Día de Todos los Santos’ ofwel Allerheiligen, een traditionele dag waarop men eer betoont aan de overleden personen, hetzij bekenden, familieleden of andere dierbaren. Op deze dag is het heel normaal dat hele families naar de kerkhoven gaan om daar bloemen neer te leggen op de graven van de overleden familieleden. Op 1 november worden volgens de katholieke kerk niet alleen alle bekende heiligen vereerd, maar ook de onbekende. Volgens het katholieke geloof zijn er drie bestaansvormen: het leven op aarde, de gestorvenen die nog niet naar de hemel zijn gegaan en tenslotte alle gestorvenen die wèl naar de hemel zijn gegaan. Deze laatsten worden beschouwd als heilig en ze worden allemaal herdacht op de dag van Allerheiligen, de ‘Día de Todos los Santos’.
6 december – Día de la Constitución Española
6 december is een nationale feestdag in Spanje, de ‘Día de la Constitución Española’. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978, een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat de dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 overleed en er een nieuwe democratie werd gevormd in Spanje.
8 december – Inmaculada Concepción
8 december staat in het teken van de ‘Inmaculada Concepción’ ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wat een dogma van de katholieke kerk is dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door te stellen dat ze verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. In Spanje en vele andere katholieke landen is deze dag een feestdag en dus ook een vrije dag, terwijl dat in andere landen zoals België en Nederland niet zo is. Detail is dat als het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op een zondag in de Advent valt, wordt het verplaatst naar 9 december, iets wat in 2019 gebeurde.
25 december – Natividad del Señor
In Nederland en België staat 25 december synoniem voor eerste kerstdag, iets wat niet in Spanje geldt want men kent geen tweede kerstdag. De ‘Natividad del Señor’ is de dag van de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, het bekendste kerstverhaal waarbij het kerstfeest een herinnering is aan de geboorte van Jezus. Weliswaar zijn er nog mensen die naar de kerk gaan op die dag, maar in Spanje wordt deze dag gevierd met familie en/of vrienden waarbij de belangrijkste maaltijd de warme en zeer uitgebreide lunch is. Deze maaltijd volgt op de ‘nochebuena’ wat gevierd wordt op 24 december waarbij het diner het belangrijkste is in Spanje.
Regionale feestdagen
Buiten deze nationale – overal in Spanje geldende – feestdagen zijn er ook nog autonome feestdagen die per autonome regio meestal verschillend zijn. Hieronder een jaaroverzicht van deze regionale feesten (die in sommige gevallen al voorbij zijn):
- Aragón: 24 april, de maandag na San Jorge, Dag van Aragón.
- Asturië: 8 september, Dag van Asturië.
- Balearen: 1 maart, Dag van de Balearen.
- Canarische Eilanden: 30 mei, Dag van de Canarische Eilanden.
- Cantabrië: 28 juli, Dag van de Instellingen van Cantabrië.
- Castilla-La Mancha: 31 mei, Dag van Castilla-La Mancha.
- Catalonië: 11 september, Nationale Feestdag van Catalonië.
- Valencia regio: 9 oktober, Dag van de Valencia regio.
- Extremadura: 8 september, Dag van Extremadura.
- Galicië: 17 mei, Dag van de Galicische Literatuur.
- Madrid: 2 mei, feest van de Madrid regio.
- Murcia: 9 juni, Dag van de Murcia regio.
- Navarra: 2 maart, Dag van Navarra.
- Baskenland: 25 oktober, Dag van het Baskenland.
- La Rioja: 9 juni, Dag van La Rioja.
- Ceuta: 2 september, Dag van Ceuta.
- Melilla: 17 september, Dag van Melilla.