Deze zomer zijn er tientallen badgasten aan de Costa Blanca geweest die verwondingen op hebben gelopen in de Middellandse Zee die waarschijnlijk het gevolg zijn van een bijtende vis. Door de stijging van de zeetemperatuur moeten dieren in de zee meer eten. Dit heeft tot gevolg dat ze vaker bijten of steken. In het verleden waren grote pietermannen, zeeanemonen en zee-egels de voornaamste daders, maar dit jaar is daar de zadelzeebrasem bij gekomen.
De zadelzeebrasem (oblada) is een soort roofvis die dit zomerseizoen een plaag werd voor badgasten op de stranden van de provincie Alicante. De vissen bijten vaker dan andere jaren en vooral bij ouderen. Ze richten hun aanvallen op moedervlekken, wratten en kleine wondjes op de huid. In sommige gevallen is de beet zo ernstig dat er bloed of zelfs gaten in de huid ontstaan. Tot nu toe zijn er meer dan 500 aanvallen van zadelzeebrasem (oblada) en zeeanemoon (anémona) gemeld, en meer dan 700 aanvallen van de grote pieterman (pez araña).
De stijging van de watertemperatuur in de Middellandse Zee is de belangrijkste oorzaak van de toename van aanvallen door vissen, anemonen en andere dieren. Door de warmere temperatuur hebben de dieren meer voedsel nodig. Ze worden daarom agressiever en bijten of steken vaker.
Dit zomerseizoen is de zadelzeebrasem, een vissoort die oorspronkelijk uit de buurt van het eiland Tabarca komt, veel agressiever dan normaal. In de zomer van 2022 werden er tientallen aanvallen in Benidorm geregistreerd, maar ze komen nu veel dichter bij de kust van de hele Costa Blanca. Badgasten die zijn aangevallen, herkennen de blauwe vissen aan hun zwarte vlek op de staart.
‘Obladas’ zijn gewend om voer van mensen te krijgen. Ze zijn daarom niet bang voor mensen en komen dichtbij. Dit kan tot gevolg hebben dat ze wonden pikken, omdat ze de geur van bloed en vlees aantrekken. De beet van een zadelzeebrasem kan pijnlijk zijn, vooral bij wonden en wratten.