Meest voorkomende oplichtingen via WhatsApp in Spanje

Meest voorkomende oplichtingen via WhatsApp in Spanje
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Oplichters zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen te bedriegen. WhatsApp is een populair doelwit, omdat het een gemakkelijke manier biedt om in contact te komen met veel mensen. Hieronder melden we enkele van de meest voorkomende oplichtingen op WhatsApp in Spanje.

In december 2022 werd bekend dat een database met meer dan 500 miljoen WhatsApp-accounts te koop werd aangeboden op het darkweb. Voor een paar duizend euro kunnen oplichters toegang krijgen tot een groot aantal gebruikersgegevens. Daarom zijn dit, volgens een internationaal bekend cybersecurity bedrijf, de meest voorkomende WhatsApp-oplichtingen.

Phishing

Een van de meest voorkomende WhatsApp-oplichtingen is phishing. Oplichters proberen slachtoffers te verleiden om persoonlijke informatie of inloggegevens te delen. Dit doen ze bijvoorbeeld door zich voor te doen als een bekende organisatie of persoon.

Een voorbeeld van een phishingaanval is een WhatsApp-bericht van een bank of creditcardmaatschappij die zegt dat er een probleem is met je account. Het bericht bevat een link die naar een nepwebsite leidt die eruitziet als de echte website van de organisatie. Als je op de link klikt, wordt jou gevraagd om je gebruikersnaam, wachtwoord en andere persoonlijke gegevens in te voeren. Als je deze gegevens invoert, hebben de oplichters deze in handen.

Scams

Oplichters proberen ook geld te stelen van WhatsApp-gebruikers. Een veelgebruikte methode hiervoor is door zich voor te doen als iemand die dringend geld nodig heeft. Het bericht bevat een emotionele boodschap, zoals dat de oplichter ziek is of een familielid heeft verloren. Het bericht bevat ook een bankrekeningnummer of een andere manier om geld over te maken.

Malware

Oplichters proberen ook malware te verspreiden via WhatsApp. Malware is software die schadelijk is voor je apparaat. Het kan je persoonlijke gegevens stelen, je apparaat verstoren of zelfs je apparaat onbruikbaar maken. Een manier waarop oplichters malware verspreiden, is door links te sturen naar nepwebsites. Als je op een link klikt, wordt malware gedownload naar je apparaat. Een andere manier waarop oplichters malware verspreiden, is door WhatsApp-stickers te verzenden. Deze stickers bevatten vaak een link naar een nepwebsite.

Goede doelen

Oplichters proberen mensen te bedriegen door zich voor te doen als een goede doelen organisatie. Ze gebruiken vaak emotionele tactieken om mensen te verleiden om geld te doneren, zoals beweren dat ze slachtoffers van natuurrampen of ziekten helpen. In werkelijkheid komt het geld echter nooit bij de ontvangers terecht.

Catfishing

Oplichters gebruiken datingapps om mensen te vinden die kwetsbaar zijn voor liefdesfraude. Ze zullen vaak een goed verhaal verzinnen over zichzelf en hun leven, en ze zullen er alles aan doen om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Als ze eenmaal het vertrouwen van hun slachtoffers hebben gewonnen, zullen ze beginnen om geld te vragen. Ze kunnen beweren dat ze in de problemen zitten en dat ze hulp nodig hebben, of ze kunnen beweren dat ze een investering hebben die veel geld oplevert. Slachtoffers van liefdesfraude zijn vaak bereid om veel geld te geven aan hun oplichters, omdat ze verliefd zijn en denken dat ze helpen.

Tips om WhatsApp-oplichting te voorkomen

  • Wees voorzichtig met links die je ontvangt van mensen die je niet kent. Klik niet op links tenzij je zeker weet dat ze betrouwbaar zijn.
  • Verdeel nooit je persoonlijke informatie of inloggegevens met iemand die je niet kent.
  • Houd je WhatsApp-app up-to-date. WhatsApp brengt regelmatig beveiligingsupdates uit om je te beschermen tegen nieuwe bedreigingen.
  • Gebruik een sterke wachtwoordmanager om je wachtwoorden voor WhatsApp en andere online accounts op te slaan.