Phishing is een veel voorkomende vorm van cybercriminaliteit waarbij oplichters proberen slachtoffers te misleiden om vertrouwelijke persoonlijke of financiële informatie te verstrekken. Oplichters nemen vaak de identiteit aan van betrouwbare instellingen of bedrijven, zoals banken, streamingdiensten of overheidsinstanties, in dit geval de Spaanse Sociale Zekerheid.
De Seguridad Social heeft gewaarschuwd voor een nieuw geval van phishing dat via sms wordt verspreid. Het valse sms-bericht informeert slachtoffers dat hun zorgpas moet worden bijgewerkt en verwijst hen naar een link om dit te doen. De link is echter niet echt en als slachtoffers erop klikken, worden ze omgeleid naar een valse website die zich voordoet als de website van de Sociale Zekerheid.
Het frauduleuze bericht zegt het volgende: “Su tarjeta sanitaria está disponible. Para seguir beneficiándose de sus derechos, realice su solicitud a través de (el siguiente enlace)”. De Seguridad Social heeft een foto op X (Twitter) gedeeld met daarbij de tekst: “¿Has recibido este mensaje? No somos nosotros. No piques” ofwel “Heb je dit bericht ontvangen? Dat is niet van ons. Trap er niet in”.
Dit is de recentste oplichting die de Sociale Zekerheid heeft moeten ontkennen. En aangezien deze steeds talrijker worden, is het belangrijk om een aantal factoren te identificeren die jou zullen helpen slachtoffers van deze misdaden te worden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten om fraude te detecteren:
- Wees alert op onverwachte e-mails, sms-berichten of WhatsApp-berichten. Oplichters proberen vaak de aandacht van slachtoffers te trekken door te doen alsof ze een legitieme instantie zijn.
- Controleer de afzender van een e-mail of sms-bericht zorgvuldig. Als de afzender niet bekend is of als het e-mailadres of sms-nummer er vreemd uitziet, is het waarschijnlijk een oplichting.
- Klik nooit op links in onverwachte e-mails, sms-berichten of WhatsApp-berichten. Deze links kunnen leiden naar valse websites die zijn ontworpen om persoonlijke of financiële informatie te stelen.
- Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke of financiële informatie. Geef alleen informatie door aan instanties die je vertrouwt en die deze informatie nodig hebben voor een legitieme reden.
- Gebruik een sterk wachtwoord voor alle online accounts. Een sterk wachtwoord is minimaal 12 tekens lang en bevat een combinatie van letters, cijfers en symbolen.
- Houd je software en browsers up-to-date. Software- en browserupdates bevatten vaak beveiligingspatches die kunnen helpen je te beschermen tegen phishing.
- Bescherm je apparaat met een antivirusprogramma. Een antivirusprogramma kan je helpen beschermen tegen malware, die kan worden gebruikt om je persoonlijke of financiële informatie te stelen.