Benzine zonder btw in Spanje is het duurste van de eurozone

Benzine zonder btw in Spanje is het duurste van de eurozone
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Spanje staat bij veel mensen bekend als het land waar het autorijden nog relatief goedkoop is. Zo zijn de verzekeringen vaak goedkoper, is de autobelasting lager en is de brandstof ook goedkoper dan in andere EU-landen. Dat laatste kan van week tot week verschillen, al is Spanje over het algemeen goedkoper dan Nederland en België. Maar wist je dat Spanje ook de hoogste benzineprijs van de eurozone heeft?

Spanje is voor de autorijders een geweldig land. Nieuwe auto’s kopen is vaak goedkoper dan in Nederland en België terwijl ook tweedehands auto’s weliswaar goedkoper zijn maar niet altijd beter. De wegenbelasting (in het Spaans: Impuesto de Circulación) is vergeleken met Nederland en België een lachertje wat dan ook de reden is waarom er zoveel grote auto’s rondrijden die vaak ook nog op diesel rijden (daar wordt in Spanje niets extra voor gerekend). Als je daarnaast de tolwegen probeert te vermijden en over de ‘gratis’ staats/nationale wegen rijdt, wordt het rijden goedkoop.

Spanje staat toch bekend als een duur EU-land met een van de hoogste benzineprijzen voordat de extra kosten en belastingen erbij opgeteld worden. In Spanje kost, volgens het laatste Weekly Oil Bulletin, een liter benzine 0,982 euro terwijl dat in Nederland 0,962 en in België 0,926 euro is. Bij de diesel staat Spanje ook hoog op de lijst binnen de EU met een literprijs van 1,014 euro terwijl dat in Nederland 1,088 euro is en in België 1,016 euro. Als echter gekeken wordt naar de eindprijs die de consument bij de pomp betaalt, is Spanje weer goedkoper dan andere EU-landen, waaronder Nederland en België.

Benzine (gasolina súper 95) vergeleken

In Spanje kost een liter benzine volgens deze website als inkoop 0,982 euro waar de speciale belastingen (Impuesto Especial sobre Hidrocarburos) en de btw (IVA) met een totaal van 0,778 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,760 euro per liter te staan.

In Nederland kost een liter benzine als inkoop 0,962 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 1,167 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 2,129 euro per liter te staan.

In België kost een liter benzine als inkoop 0,926 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 0,921 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,847 euro per liter te staan.

Diesel (gasóleo A) vergeleken

In Spanje kost een liter diesel als inkoop 1,014 euro waar de speciale belastingen (Impuesto Especial sobre Hidrocarburos) en de btw (IVA) met een totaal van 0,672 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,686 euro per liter te staan.

In Nederland kost een liter diesel als inkoop 1,088 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 0,863 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,951 euro per liter te staan.

In België kost een liter diesel als inkoop 1,016 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 0,940 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,956 euro per liter te staan.

Opbouw brandstofprijs Spanje

In Spanje worden de prijzen, waarschijnlijk net zoals in andere landen, op de volgende wijze berekend. In het geval van benzine bestaat 31% van de prijs uit de inkoop (materia prima) die bepaald wordt door de brandstof- en oliemarkt. 15% van de prijs wordt bestemd voor transport, distributie, reclame etc. (costes fijos.) 52% van de prijs is bestemd voor belastingen waaronder de IVA (btw) en de speciale belastingen op brandstof. Slechts 2% van de hele literprijs is voor de leverancier van de benzine, te weten het tankstation of merk dat de benzine verkoopt. In het geval van de diesel liggen de verhoudingen ongeveer hetzelfde, maar is de inkoop 34% van de prijs, de distributie etc. 16%, de belastingen 48% en de 2% speling voor de leverancier/verkoper, dus de tankstations.