Spanje recycleert de helft van wat het zou moeten recyclen

Spanje recycleert de helft van wat het zou moeten recyclen
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Spanje faalt op het gebied van recycling. De Europese Commissie heeft dit jaar een “vroege waarschuwing” uitgegeven aan Spanje vanwege het niet nakomen van haar doelstellingen op het gebied van recycling. Een recente studie toont aan dat het percentage gescheiden en klaargemaakte afval voor recycling of hergebruik in 2020 in Spanje 40,5% bedroeg, ver verwijderd van het Europese doel van 50%.

De Europese Commissie heeft al sancties opgelegd aan landen als Griekenland, Slovenië en Cyprus vanwege slechte praktijken in het afvalbeheer, maar er zijn nog nooit sancties opgelegd wegens het niet nakomen van doelen. Zo ver is het nog niet in Spanje, maar het land is wel al gewaarschuwd voor het falende recyclingbeleid.

In 2020 was het percentage gescheiden en klaargemaakte afval voor recycling of hergebruik in het hele land 40,5%. In 2021 daalde het percentage zelfs tot 36,7%. De Europese Commissie wil dat Spanje het percentage gescheiden en klaargemaakte afval voor recycling of hergebruik tot 55% verhoogt tegen 2025.

Volgens de studie is het risico van niet-naleving hoog. Bovendien wordt gewaarschuwd dat de aanstaande wijzigingen bij de berekening van dit cijfer de indicatoren van Spanje zullen verslechteren, wat het nakomen nog moeilijker zal maken. Als er een aanpassing wordt gedaan, zou het cijfer van 2021 op 24,3% blijven staan. Dat wil zeggen dat van elke 100 kilogram afval er volgens de nieuwe Europese normen slechts 25 kunnen worden gerecycled.

Spanje scoort slechter op het gebied van recycling dan andere Europese landen. In 2020 was het percentage gescheiden en klaargemaakte afval voor recycling in Duitsland 70%, in Oostenrijk 59% en in Slovenië 57%. Alleen Catalonië, Baskenland, La Rioja en de Valencia regio slaagden in 2020 in het EU-doel van 50% te halen.