Het aantal besmettingen met blauwtong op boerderijen in Nederland blijft stijgen en inmiddels zijn er bijna 800 getroffen locaties. De meeste besmettingen zijn in het midden en het noordwesten van Nederland. Maar heeft Spanje ook te maken met blauwtong en zo ja, hoeveel besmettingen zijn daar op dit moment?
De blauwtong is een ziekte die schapen, runderen, geiten, buffels, antilopen, herten, wapiti’s en kamelen kan treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen door muggen en kleine vliegjes. De ziekte is niet besmettelijk, maar kan wel dodelijk zijn voor de dieren.
Volgens de actuele cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw, zijn er op dit moment 12 besmettingen bekend van ‘lengua azul’ in Spanje, om precies te zijn 1 in Jaén, 3 in Albacete, 7 in Ciudad Real en 1 in Toledo. In het seizoen 2022-2023 waren er in Spanje in totaal 80 uitbraken van blauwtong. Alle uitbraken waren in het westen van het land en van het serotype 4 (S4). Op 17 februari 2023 werd het virus ook aangetroffen in Galicië, nabij de grens met Portugal. In Portugal was het virus al eind 2022 aangetroffen.
In 2000 werd het virus voor het eerst sinds de jaren vijftig in Spanje aangetroffen. Het virus werd gelokaliseerd op de Balearen en werd in 2002 uitgeroeid. Sindsdien zijn er drie serotypen van het virus in Spanje aangetroffen. Het serotype 1 (S1) kwam uit Noord-Afrika en werd voor het eerst in Spanje aangetroffen in juli 2007. Momenteel is het zuidwesten van het vasteland een zone met restricties voor dit serotype.
In november 2003 werd het serotype 4 (S4) aangetroffen op het Baleareneiland Menorca. Dit serotype komt uit Noord-Afrika en is momenteel aanwezig in het zuidwesten van het vasteland en de Balearen. Het serotype 8 (S8) werd voor het eerst aangetroffen in Nederland in 2006 en verspreidde zich snel door Europa. Het werd in Spanje aangetroffen in januari 2008. Momenteel is het hele land vrij van dit serotype.