Spaanse pensioenstelsel staat wereldwijd op de 26e plaats

Spaanse pensioenstelsel staat wereldwijd op de 26e plaats
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Nederland voert opnieuw de lijst aan van landen met het beste pensioenstelsel ter wereld. Nederland stond op de 2022-lijst van Mercer CFA Institute Global Pension Index op de tweede plaats, maar het land heeft de eerste plaats herwonnen op IJsland dat naar de tweede plaats is gezakt op de 2023-lijst. Spanje daarentegen staat op dezelfde 26e plaats op de lijst, terwijl België op de 17e plaats is blijven staan.

Om de landen met de beste pensioenstelsels te bepalen heeft Mercer gekeken naar meer dan 50 indicatoren zoals toereikendheid, duurzaamheid, goed bestuur en communicatie. In het onderzoek wordt om de wereldwijde ranglijst samen te stellen gekeken naar 44 pensioenstelsels in evenzoveel landen en omvat twee derde van de wereldbevolking (65%). Sinds 2021 worden de landen IJsland, Uruguay, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten meegenomen in het onderzoek.

Dat IJsland sinds 2021 meedoet was niet goed voor Nederland want IJsland had in 2021 en 2022 de eerste positie van Nederland overgenomen. In 2023 heeft Nederland (85 punten) echter de eerste plaats herwonnen op IJsland (83,5). Op de derde plaats staat Denemarken (81,3) terwijl België op de 2023-ranglijst op de 17e plaats staat.

Spanje staat in 2023 op de 26e plaats, dat is dezelfde positie als in het Global Pension Index rapport van 2022. Spanje is van 61,8 naar 61,6 punten gezakt op de ranglijst vanwege een algemene verslechtering in verschillende subindexen zoals toereikendheid (de hoogte van het pensioen ten opzichte van de kosten van levensonderhoud) en houdbaarheid (financiering van het publieke stelsel en toereikendheid voor toekomstige generaties). Maar de 26e plaats blijft gehandhaafd met een C+ classificatie.

Het 2023-jaarrapport waarschuwt dat het vergrijzen van de bevolking, inflatie en rentetarieven enkele van de uitdagingen zijn waarmee pensioenstelsels over de hele wereld worden geconfronteerd.