Word net zo creatief als Salvador Dali met de lepeltjes-siesta

Wordt net zo creatief als Salvador Dali met de lepeltjes-siesta
beeld: AI-beeld / redactie
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Spanjaarden hebben de reputatie lui te zijn omdat ze de siesta nemen. Maar de wetenschap bewijst het tegendeel. De siesta heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen. Bovendien is er zelfs onderzoek dat suggereert dat de siesta een gewoonte is die typerend is voor genieën. Je denkt misschien dat de siesta alleen maar dient om te herstellen van een slechte nachtrust en om meer energie te krijgen. Maar wetenschappers hebben ontdekt dat de siesta ook de creativiteit en het leren kan verbeteren.

Salvador Dalí, de beroemde Spaanse kunstenaar, was al lang voor de wetenschap op de hoogte van de voordelen van de siësta. Hij nam regelmatig een dutje met een lepel in zijn hand en een schoteltje eronder (la siesta de la cuchara). Als hij in slaap viel, gleed de lepel (cuchara) uit zijn hand en viel op het schoteltje (platito). Dit geluid maakte hem wakker met nieuwe ideeën voor zijn kunst.

De wetenschap heeft nu bevestigd dat Dalí’s methode werkt. Onderzoek heeft aangetoond dat een korte siesta, ook wel een powernap genoemd, de creativiteit kan stimuleren. Dit komt doordat een powernap de hersenen helpt om nieuwe informatie te verwerken en verbanden te leggen.

Wetenschappers van het Instituut voor de Hersenen van Parijs hebben ontdekt dat de creativiteit toeneemt na een kort dutje. Dit komt doordat de hersenen in deze fase, die hypnagogie wordt genoemd, zich openstellen voor nieuwe ideeën en verbanden. In de hypnagogische fase zijn de hersenen nog niet volledig in slaap, maar zijn ze ook niet meer helemaal wakker. 

Dit zorgt ervoor dat de hersenen meer ontspannen zijn en nieuwe informatie beter kunnen verwerken. Daarnaast zijn er in de hypnagogische fase vaak hallucinaties, zoals verschijningen, geluiden of het gevoel van vallen. Deze hallucinaties kunnen de creativiteit verder stimuleren, doordat ze de hersenen aanzetten om nieuwe beelden en ideeën te genereren.

Dalí’s methode van de lepel en het schoteltje is een manier om de afname van alfagolven te induceren. Als hij in slaap viel, gleed de lepel uit zijn hand en sloeg tegen het schoteltje. Dit geluid maakte hem wakker met veel nieuwe ideeën voor zijn kunst.

Andere genieën uit de geschiedenis hebben soortgelijke methoden gebruikt om hun creativiteit te stimuleren. Thomas Edison gebruikte bijvoorbeeld een stalen bal in plaats van een lepel.

Dus, de volgende keer dat je je creativiteit wilt boosten, neem dan een kort dutje van ongeveer 20 minuten, ofwel een ‘powernap’. Zorg ervoor dat je niet te lang slaapt, want dan kom je in de diepe slaap terecht, waarin de creativiteit juist afneemt. Daar komt dus Dali’s ‘siesta de cuchara om de hoek … probeer het maar eens!