Met koud weer gaan de Spaanse sloffen weer aan, maar zijn deze wel Spaans?

Met koud weer gaan de Spaanse sloffen weer aan, maar zijn deze wel Spaans?
beeld: via Scalpino / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Nu het weer kouder is geworden loopt heel Nederland en België thuis weer rond in een huispak met Spaanse sloffen. Je ziet ze overal en overal zijn ze te koop in allerlei maten, vormen, kleuren en prijzen. Deze sloffen houden je voeten lekker warm maar ondanks de naam Spaanse sloffen zul je ze in Spanje niet veel zien.

De naam van deze sloffen of pantoffels zorgt voor verwarring want deze is vaak niet Spaans maar Chinees. Dat wil zeggen, de sloffen worden in China gemaakt en worden verkocht als Spaanse sloffen, omdat dit nu eenmaal de naam is wat ze bedacht hebben voor deze sloffen. Uiteraard zijn er ook Spaanse sloffen die wél in Spanje gemaakt worden en dan meestal in het dorp Inca op Mallorca, al heten deze geen Spaanse sloffen of ‘pantufla española’ maar ‘babuchas’. 

Het verschil zit hem echter in de kwaliteit en in de prijs. Hoe goedkoper de sloffen hoe minder Spaans deze zijn. Een Spaanse slof van 6 euro of zelfs minder is voor een originele Spaanse slof niet mogelijk. Ze worden verkocht alsof ze van leer zijn gemaakt (koe, stier, varken, geit etc.) maar meestal zijn ze 100% synthetisch waarbij soms zelfs chemische en schadelijke materialen (chroom 6) verwerkt zijn in de sloffen.

Uiteindelijk komt het erop neer dat de Spaanse sloffen of pantoffels niets met Spanje te maken hebben en dat het woord ‘Spaans’ voor de marketing gebruikt wordt. Toch zijn er soortgelijke sloffen te vinden in het dorp Inca op Mallorca, maar uiteraard heten deze niet Spaanse slof maar ‘babucha’. Deze worden meestal in kleine fabriekjes gemaakt van primaire materialen. 

Mocht je dus de volgende keer op Mallorca zijn, bezoek dan de winkels in Inca of op andere plaatsen op het eiland en koop de echte Spaanse slof. Houdt er wel rekening mee dat deze duurder zijn dan de goedkope Spaanse sloffen die in Nederland en België te koop zijn.