The Association of those affected by Medicines (ADAF) heeft een klacht ingediend tegen het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de Spaanse Autoriteit voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen (AEMPS) wegens “passiviteit bij het beschermen van de burgers tegen de risico’s van Metamizol”, dat in Spanje wordt verkocht onder de merknaam Nolotil, een van de meest voorgeschreven pijnstillers.
Het medicijn Nolotil is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest vanwege de mogelijke bijwerkingen die het kan veroorzaken. In het Verenigd Koninkrijk heeft dit zelfs geleid tot een rechtszaak tegen de overheid, omdat zij niet genoeg zouden hebben gedaan om de bevolking te beschermen tegen de risico’s van dit medicijn. Maar wat is Nolotil precies en waarom is het zo omstreden?
Nolotil is een pijnstillend en koortsverlagend middel dat behoort tot de groep van de niet-opioïde analgetica. Het werkzame bestanddeel is Metamizol, dat al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw wordt gebruikt als pijnstiller.
Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Dit is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en omdat er voldoende alternatieven zijn. De Metamizol injectie is in Nederland geregistreerd als Novalgin injectie.
Werking van Nolotil
Nolotil werkt door de aanmaak van prostaglandines te remmen, waardoor de pijnprikkels minder goed worden doorgegeven aan de hersenen. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking, waardoor het ook effectief kan zijn bij pijn die wordt veroorzaakt door ontstekingen. Het middel begint binnen 30 minuten te werken en de werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan.
Bijwerkingen van Nolotil
Zoals bij elk medicijn het geval is, kunnen er ook bij Nolotil bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Ook kunnen er allergische reacties optreden, zoals huiduitslag, jeuk en benauwdheid. In zeldzame gevallen kan Nolotil ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals bloedafwijkingen, nierproblemen en leverbeschadiging. Daarom wordt aangeraden om dit medicijn niet langer dan 7 dagen achterelkaar te gebruiken en altijd de voorgeschreven dosering te volgen.
Nolotil in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is Nolotil al jarenlang een veelgebruikt medicijn, maar de laatste tijd is er steeds meer ophef ontstaan over de mogelijke bijwerkingen ervan. Zo zijn er verschillende gevallen bekend van patiënten die ernstige bloedafwijkingen hebben gekregen na het gebruik van Nolotil. Dit heeft ertoe geleid dat het medicijn in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, is verboden of alleen op recept verkrijgbaar is.
The Association of those affected by Medicines (ADAF), een vereniging van patiënten die schade hebben ondervonden door medicijnen, heeft in november 2019 een rechtszaak aangespannen tegen de Britse overheid. Zij verwijten de overheid dat zij niet genoeg hebben gedaan om de bevolking te beschermen tegen de risico’s van Nolotil. Volgens ADAF zijn er al meer dan 100 gevallen bekend van ernstige bijwerkingen en zelfs sterfgevallen als gevolg van het gebruik van dit medicijn in het Verenigd Koninkrijk. De regering verbood daarna het medicijn.
Nolotil in andere landen
Naast het Verenigd Koninkrijk zijn er nog veel meer landen waar Nolotil verboden is of alleen op recept verkrijgbaar is. In totaal gaat het om bijna 40 landen, waaronder ook grote landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan en India. Dit heeft te maken met de mogelijke bijwerkingen van het medicijn, die in sommige gevallen ernstig kunnen zijn.
Nolotil in Spanje
In Spanje, waar Nolotil wordt geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Sanofi, is het middel nog steeds vrij verkrijgbaar. Dit heeft geleid tot veel kritiek vanuit verschillende hoeken. Zo hebben verschillende artsenorganisaties aangegeven dat zij het niet verantwoord vinden om Nolotil voor te schrijven aan patiënten en hebben ook verschillende Spaanse media-aandacht besteed aan de mogelijke risico’s van dit medicijn.
Fabrikant Sanofi heeft altijd volgehouden dat Nolotil veilig is en dat er geen bewijs is voor de mogelijke bijwerkingen die worden genoemd. Ook hebben ze aangegeven dat ze zich houden aan alle regels en richtlijnen van de Europese Unie en dat ze samenwerken met de autoriteiten om de veiligheid van hun producten te waarborgen.