De druppel deed deze week de emmer overlopen bij de Spaanse weerdienst AEMET. Toen via sociale media een vrouw zich de vraag stelde welke substanties vliegtuigen dagelijks in de atmosfeer dumpen, reageerde AEMET duidelijk. Het zijn geen chemtrails, maar sporen van waterdamp.
De theorie van de zogenaamde chemtrails (chemical trails of chemische sporen) gaat al een tijdje mee. Veel mensen geloven dat het om een samenzwering gaat. Wanneer ze de lange, witte staart achter een vliegtuig zien, denken ze dat er eigenlijk chemische stoffen worden gesproeid omwille van een geheim doel. Het veranderen van het weer of klimaat bijvoorbeeld. Volgens de theorie verdampen de gewone uitlaatgassen meteen. Als een spoor langer blijft hangen, zou het om een chemtrail gaan.
Deze week haalde een vrouw de kwestie aan op de sociale media pagina van de Spaanse weerdienst AEMET. Ze voegde een video van een andere gebruiker toe en kaartte het sproeien van chemische stoffen aan. “Wat doet men en wat gooit men uit vliegtuigen?”, vroeg ze kortaf.
Vanuit AEMET volgde al snel een kort en droog antwoord. “Het spijt ons je teleur te stellen, Susana, maar dat is water.” AEMET voegde ook een document toe dat uitlegt wat de zogezegde chemtrails echt zijn. Het gaat om “wolken van ijs, in de vorm van lange lijnen, die verschijnen wanneer een vliegtuig langs komt. Dat gebeurt door de condensatie van de waterdamp die in de uitlaatgassen van de motoren zit.”
Soms vormen zich verschillende lijnen langs de punten van de vleugels, “omwille van de condensatie van de atmosferische dampen door de daling in druk en temperatuur die het voorbijrazende vliegtuig veroorzaakt”. Die laatste verschijnen vooral tijdens het opstijgen en landen en verdwijnen ook weer snel.
Naast waterdamp bevat de uitlaat ook onder meer CO₂, koolstofmonoxide en zwaveldampen. De correcte Engelse term voor de sporen in het Engels is contrails (van condensation trails) en dus niet de versie van samenzweerders chemtrails.
Blijf je toch overtuigt dat chemtrails bestaan? De eigenaar van deze website biedt 500 euro aan de eerste persoon die hem kan bewijzen dat ze toch bestaan.