De Spaanse overheid heeft veel ophef veroorzaakt onder influencers. Als zelfstandige ondernemers zijn ze gewend aan veranderingen in de fiscaliteit en manier van werken, maar deze nieuwe wet lijkt hen niet in de koude kleren te gaan zitten. Het Ministerie van Economie en Digitale Transformatie van Spanje heeft namelijk een ontwerpbesluit gepresenteerd dat belooft de spelregels te veranderen voor grote influencers, YouTubers en content creators op digitale platforms en sociale media.
Eén van de meest ingrijpende veranderingen is de manier waarop reclame wordt behandeld. De wet eist dat commerciële communicatie duidelijk te onderscheiden is van redactionele inhoud. Dit betekent dat influencers gebruik moeten maken van methoden om duidelijk onderscheid te maken tussen wat reclame is en wat niet. Daarnaast mag het volume van de advertenties niet hoger zijn dan dat van de reguliere inhoud.
De nieuwe wet bevat ook specifieke verboden met betrekking tot commerciële inhoud. Zo is het bijvoorbeeld verboden om producten of diensten te promoten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of veiligheid van consumenten. Ook mogen influencers geen reclame maken voor producten die illegaal zijn of in strijd zijn met de openbare orde. Daarnaast moeten zij ook transparant zijn over eventuele samenwerkingen met merken en bedrijven.
Een ander belangrijk aspect van de nieuwe wet is de bescherming van minderjarigen. Influencers mogen geen reclame maken voor producten of diensten die gericht zijn op kinderen en jongeren, zoals alcohol, tabak en gokken. Ook moeten ze ervoor zorgen dat hun content geschikt is voor alle leeftijden en geen schadelijke inhoud bevat.
Naast de bovengenoemde reguleringen, zal de nieuwe wet ook gedragscodes en sancties invoeren voor influencers. Dit betekent dat ze zich moeten houden aan bepaalde ethische normen en richtlijnen bij het creëren van content. Bij overtredingen kunnen er boetes worden opgelegd of zelfs een verbod op het gebruik van sociale media platforms.
De gedragscodes die worden opgesteld voor influencers zullen onder andere betrekking hebben op de eerlijkheid en transparantie van hun content. Zo moeten ze duidelijk aangeven wanneer er sprake is van betaalde samenwerkingen of gesponsorde content. Ook moeten ze verantwoordelijk omgaan met hun invloed en geen misleidende informatie verspreiden.
Bij het niet naleven van de gedragscodes kunnen influencers te maken krijgen met verschillende sancties. Zo kan er een boete worden opgelegd van maximaal 100.000 euro of een verbod op het gebruik van sociale media platforms voor een bepaalde periode. Daarnaast kan er ook reputatieschade ontstaan als gevolg van negatieve publiciteit.