Hulphonden spelen een belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking of ziekte. Ze zijn getraind om hun baasjes te helpen bij allerlei dagelijkse activiteiten en taken. In Spanje is er echter nogal wat verwarring rond de definitie van een hulphond en de rechten die ze hebben.
In Spanje is er geen nationale wetgeving rond hulphonden (perros de aistencia) Elke autonome regio heeft zijn eigen regels wat betreft de definitie van een hulphond, hoe ze gecertificeerd moeten worden en welke rechten ze hebben.
Over het algemeen worden enkel honden die getraind zijn door een gespecialiseerde organisatie om mensen met een handicap of ziekte te helpen, erkend als officiële hulphond. Het sleutelwoord hier is “getraind“. Honden die enkel emotionele ondersteuning bieden en geen specifieke training hebben gehad, worden doorgaans niet erkend.
Ook de nieuwe dierenwelzijnswet die in oktober 2023 van kracht is geworden, biedt geen duidelijke informatie over de wetten en regels voor hulphonden en emotionele steunhonden. Er wordt wel op meerdere plaatsen naar verwezen, maar specifiek wordt er niets omschreven in deze nieuwe wet die HIER geheel in het Spaans te lezen is.
Op de Spaanse website Dogpoint wordt aangegeven wat de regelgeving is in Spanje. Daarnaast staan er op DEZE pagina links naar de regels in elke autonome regio (alle tekst is in het Spaans).
Erkende hulphonden
De meeste Spaanse regio’s erkennen 5 types hulphonden:
- Blindengeleidehonden (perros guía): getraind om blinden en slechtzienden te begeleiden.
- Signaalhonden (perros señal): getraind om doven en slechthorenden te waarschuwen voor geluiden.
- Servicehonden (perros de servicio): getraind om mensen met een fysieke handicap te helpen bij dagelijkse activiteiten.
- Medische alert honden (perros de aviso/alerta médica): getraind om mensen met diabetes, epilepsie of andere ziektes te waarschuwen bij een aanval.
- Autisme hulphonden (perros para personas con trastornos de espectro autista): getraind om mensen met autisme te beschermen en helpen bij noodsituaties.
De precieze definitie en rechten kunnen wel verschillen tussen regio’s. Het is altijd aangeraden de lokale of regionale wetgeving te consulteren.
Emotionele steunhonden
Emotionele steunhonden (perros de apoyo emocional) bieden gezelschap en troost, maar hebben geen specifieke training gekregen. Psychiatrische hulphonden (perros de asistencia psiquiátrica) daarentegen zijn wel opgeleid om psychiatrische episoden te detecteren en de effecten ervan te verlichten.
Noch emotionele steunhonden, noch psychiatrische hulphonden worden expliciet vermeld in de Spaanse wetgeving over hulphonden. In sommige regio’s, zoals Castilië en León, worden ze zelfs uitdrukkelijk uitgesloten.
Emotionele steunhonden spelen een belangrijke rol voor mensen met mentale gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en eenzaamheid. Ze bieden troost en gezelschap. Helaas worden ze in Spanje niet erkend als officiële hulphonden.
De huidige wetgeving in de meeste Spaanse regio’s vermeldt emotionele steunhonden niet eens. Als ze al vermeld worden, dan vaak om expliciet te zeggen dat ze géén officiële hulphonden zijn en dus ook niet dezelfde rechten genieten.
Helaas worden emotionele steunhonden dus nog altijd niet op dezelfde manier erkend als “echte” hulphonden. Hopelijk komt hier binnenkort verandering in.
Rechten hulp- en emotionele honden
Helaas verschillen de rechten van zowel erkende hulphonden als emotionele steunhonden nogal van regio tot regio in Spanje. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste rechten.
Over het algemeen hebben officieel erkende hulphonden het recht om overal met hun baasje naartoe te gaan, inclusief:
- Openbaar vervoer
- Taxi’s
- Winkels en supermarkten
- Restaurants en cafés
- Bioscopen en theaters
- Ziekenhuizen en gezondheidscentra
- Scholen en overheidsgebouwen
Daarnaast mogen ze ook niet geweigerd worden in hotels en vakantieverblijven. In sommige regio’s gelden ook nog bijkomende rechten, zoals gratis toegang tot bezienswaardigheden.
Helaas worden deze rechten lang niet overal gerespecteerd. Honden met een officieel certificaat worden nog steeds geweigerd op bepaalde plaatsen. Hier is dus nog werk aan de winkel.
Emotionele steunhonden hebben officieel geen speciale rechten in Spanje. Ze worden beschouwd als “gewone” huisdieren. Dit betekent dat ze overal geweigerd mogen worden waar huisdieren normaal gezien niet zijn toegelaten.
Enkel in die regio’s waar emotionele steunhonden wél expliciet zijn opgenomen in de definitie van hulphonden, genieten ze dezelfde rechten. Maar op dit moment is dat nergens het geval in Spanje.
Hopelijk verandert deze situatie binnenkort zodat ook mensen met emotionele steunhonden hun hond overal mogen meenemen. Want ook zij hebben nood aan de ondersteuning van hun trouwe viervoeter!