Andalusië worstelt met ergste droogte sinds jaren 90

Andalusië worstelt met ergste droogte sinds jaren 90
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Andalusië wordt geteisterd door de ergste droogte sinds de jaren 90, met bijna 5 miljoen inwoners die al te maken hebben met beperkingen op waterverbruik. De regionale regering overweegt nu maatregelen op korte, middellange en lange termijn om dit structurele probleem aan te pakken.

Málaga is de toeristische hoofdstad van Andalusië, maar kampt met een groter watertekort dan andere steden in de regio. Als er de komende 30 dagen geen aanhoudende regenval is van minstens 30 dagen, zullen de waterkranen van de inwoners van Málaga deze zomer op bepaalde momenten worden afgesloten. Dit is de eerste keer sinds de jaren 90 dat de stad met dergelijke beperkingen te maken krijgt.

De watervoorziening in Málaga valt onder de verantwoordelijkheid van de regionale overheid van Andalusië, in samenwerking met de gemeentes. Gezien de extreme situatie moeten alle inwoners hun waterverbruik drastisch verminderen, waarschuwt de regionale president Juan Manuel Moreno.

De droogte heeft niet alleen impact op het dagelijks leven, maar raakt ook de economie van Málaga hard. De stad is sterk afhankelijk van toerisme en de voedingsmiddelenindustrie, twee sectoren die lijden onder de droogte.

De regionale regering heeft aangekondigd 50 miljoen euro vrij te maken om de landbouwsector te ondersteunen. Ook overweegt men grootschalige infrastructurele projecten zoals het installeren van draagbare ontziltingsinstallaties en het heropenen van waterbronnen.

De historische regionale hoofdstad Sevilla staat deze zomer voor het eerst sinds 1995 watertekorten te wachten. Als er de komende maand geen aanhoudende regen valt, zullen de waterkranen worden dichtgedraaid.

In tegenstelling tot Málaga is de watervoorziening in Sevilla een verantwoordelijkheid van de nationale overheid, via de Confederación Hidrográfica del Guadalquivir. Maar vanwege de extreme omstandigheden roept ook hier de regionale regering op tot waterbesparing.

Naast oproepen tot waterbesparing, investeert de regionale regering fors in noodinfrastructuur. Zo worden draagbare ontziltingsinstallaties geïnstalleerd en oude waterbronnen heropend.

Ook worden megatankers overwogen om grote steden van water te voorzien. Een ander idee is om water over te hevelen vanuit een reservoir in Portugal. Dergelijke extreme maatregelen vereisen echter goedkeuring van de nationale regering en van Portugal.