De meest bizarre gerechten uit de Spaanse keuken om thuis te maken

De meest bizarre gerechten uit de Spaanse keuken om thuis te maken
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De Spaanse keuken is rijk en gevarieerd, en een van de belangrijkste trekpleisters voor toeristen die het land bezoeken. Maar binnen deze diversiteit vinden we ook enkele gerechten die de aandacht kunnen trekken of de mond open kunnen doen vallen van reizigers vanwege hun buitengewoon karakter. Laten we enkele van de gerechten uit de Spaanse gastronomie bekijken die bezoekers wellicht kunnen verrassen.

Natuurlijk kent iedereen de paella, tapas, tortilla de patatas, patatas bravas etc. maar de Spaanse keuken heeft veel meer te bieden. Veel gerechten zijn onbekend bij de internationale bezoekers van het land en wellicht ook bij veel inwoners van Spanje. En misschien is dat ook goed, want sommige gerechten zijn met recht vreemd te noemen.

Laten we eens kijken naar enkele onbekende en vreemde Spaanse gerechten, met daarbij ook kort vermeldt wat de ingrediënten zijn en hoe je deze kunt bereiden en presenteren (als je de ingrediënten kunt vinden 😉).

callos
Beeld: via canva.com

Callos

Dit is een van de typische gerechten uit Madrid, voornamelijk bereid met ingewanden van varken of rund, soms gemengd met varkenssnuit of -poot. Callos is normaal gesproken een gekruide stoofschotel, met een lichte pittige smaak, een intense saus en een harde, geleiachtige textuur.

Ingrediënten

  • Varkens- of runderpens
  • Varkenssnuit of -poot
  • Uien, knoflook, tomaten
  • Kruiden (peper, paprikapoeder, laurierblad, enz.)
  • Olijfolie, wijn

Bereiding

Callos wordt meestal bereid door de ingewanden eerst goed te reinigen en vervolgens te stoven in een saus met uien, knoflook, tomaten, kruiden, olijfolie en wijn. Het stoofproces duurt vaak enkele uren om de ingewanden mals te krijgen en de smaken te laten integreren.

Presentatie

Callos wordt vaak geserveerd in een diep bord, met de saus en de gesneden ingewanden. Het wordt vaak gegarneerd met brood om de saus mee op te dippen.

caracoles
Beeld: via canva.com

Caracoles

Dit gerecht van slakken kan overal in Spanje worden gevonden, vooral in het binnenland. Diegenen die ervan houden, genieten van de zoektocht naar slakken, vooral na regenachtige dagen. Daarna moeten de slakken ‘uitrusten’ zodat ze al hun slijm loslaten, grondig worden gereinigd en vervolgens worden bereid in een stoofschotel met kruiden, chorizo, spek, enz.

Ingrediënten

  • Tuinslakken
  • Uien, knoflook, tomaten
  • Chorizo, spek
  • Kruiden (paprikapoeder, peterselie, tijm, enz.)
  • Olijfolie, witte wijn

Bereiding

De schoongewassen slakken worden eerst kort gebakken in olijfolie om ze te laten inkrimpen. Daarna worden ze gestoofd met uien, knoflook, tomaten, kruiden, chorizo, spek en witte wijn. Dit stoofproces duurt meestal zo’n 30-45 minuten.

Presentatie

De gestoofde slakken worden vaak geserveerd in een diep bord met de saus, waarbij de slakken zichtbaar blijven. Het wordt vaak geserveerd met brood om de saus mee op te dippen.

lampreas
Beeld: via canva.com

Lamprea cocida en su sangre

Een prehistorische vis die wordt gekookt in zijn eigen bloed. Het stadje Arbo (Pontevedra), aan de monding van de Miño, wordt beschouwd als de wereldhoofdstad van de lamprei. Het is zelfs moeilijk om ze buiten Galicië te zien, omdat er niet veel exemplaren worden gevangen. Bij het schoonmaken moet men voorzichtig zijn om het bloed niet te verliezen, een onmisbaar ingrediënt voor de bereiding. Het is inderdaad een vis met een onaantrekkelijk uiterlijk.

Ingrediënten

  • Lampreien
  • Ui, knoflook, tomaat
  • Laurierblad, peper, zout
  • Olijfolie, rode wijn

Bereiding

De lamprei wordt eerst in stukken gesneden en gewassen. De stukken worden vervolgens in een pan gebakken met olijfolie, uien, knoflook en kruiden. Daarna wordt het opgevangen bloed toegevoegd en wordt het geheel kort gestoofd om de smaken te laten integreren.

Presentatie

De lamprei wordt vaak geserveerd in een diep bord, met de stukken vis in de eigen bloedige saus. Het gerecht wordt vaak geserveerd met brood om de saus mee op te dippen.

madejas
Beeld: via canva.com

Entresijos, gallinejas, madejas, zarajos…

Al deze lekkernijen hebben één ding gemeen: ze komen van het lam. Afhankelijk van de regio in Spanje kunnen ze anders worden genoemd en kan de presentatie variëren. Maar ze zijn allemaal ingewanden van lam. In Madrid zijn het de entresijos en gallinejas, die worden geserveerd in populaire tavernes en op kermissen tijdens de traditioneelste feesten. In Castilië en León, Castilla-La Mancha en Aragón wordt gesproken van madejas of zarajos. De darmen worden om een steel gewikkeld, gekookt en gebakken.

Ingrediënten

  • Lamsingewanden (darmen, lever, hart, longen)
  • Ui, knoflook, tomaat
  • Kruiden (paprikapoeder, laurierblad, tijm, enz.)
  • Olijfolie, witte wijn

Bereiding

De lamsingewanden worden grondig gereinigd en vervolgens gewikkeld om een steel of spies. Ze worden dan gekookt in een bouillon met uien, knoflook, tomaten en kruiden. Daarna worden ze vaak kort gebakken in olijfolie om een knapperig korstje te krijgen.

Presentatie

De gewikkelde en gebakken ingewanden worden vaak geserveerd met de steel of spies, samen met een saus gemaakt van de kookvloeistof. Het wordt soms geserveerd met brood om de saus mee op te dippen.

oreja
Beeld: via canva.com

Oreja de cerdo

Geroosterd op de grillplaat en geserveerd met een klontje knoflook en peterselie of met een pittige saus. Het varkensoor is in veel bars en tavernes in Madrid te vinden. Het wordt in stukken gesneden en geroosterd geserveerd, en de textuur valt op wanneer je het proeft, deels door de geleiachtige zones en het contrast met het kraakbeen van het oor.

Ingrediënten

  • Varkensoren
  • Knoflook, peterselie, olijfolie
  • Optioneel: pittige saus (met ui, tomaat, paprika, enz.)

Bereiding

De varkensoren worden goed gereinigd en vervolgens in dunne plakjes gesneden. Deze plakken worden dan geroosterd op een grillplaat of in een grill tot ze een knapperig korstje krijgen.

Presentatie

De geroosterde oorstukjes worden geserveerd op een bord, vaak met een eenvoudige garnituur van knoflook en peterselie gemengd met olijfolie. Soms wordt er ook een pittige saus bij geserveerd om de oorstukjes in te dippen.

sangre frita
Beeld: via canva.com

Sangre frita

Het ziet eruit als plakjes vlees, maar de kleur verraadt het: het is gestolde varkens- of lamsbloedworst. Het bloed wordt laten stollen, in stukken gesneden en bereid met ui, knoflook, tomaat, laurierblad of enkele kruiden, likeur of wijn.

Ingrediënten

  • Varkens- of lamsbloedworst
  • Ui, knoflook, tomaat
  • Laurierblad, peper, zout
  • Olijfolie, witte wijn

Bereiding

De gestolde bloedworst wordt in plakken gesneden en vervolgens gebakken in een pan met olijfolie, uien, knoflook en kruiden. Soms wordt er wat witte wijn toegevoegd om een sausje te maken.

Presentatie

De gesneden en gebakken bloedworst wordt vaak geserveerd op een bord, met de uitgebakken saus erover gegoten. Het wordt soms geserveerd met brood om de saus mee op te dippen.

crestas 1
Beeld: via canva.com

Crestas de gallo

Een zeldzame lekkernij die moeilijk te bereiden is, maar die in plaatsen als Cuenca en Zamora te vinden zijn. Met een geleiachtige textuur worden de hanenkammen net als callos bereid en vaak geserveerd met amandelen en ‘ñoras’ (gedroogde paprika’s).

Ingrediënten

  • Hanenkammen
  • Ui, knoflook, tomaat
  • Amandelen, ñoras (gedroogde paprika’s)
  • Kruiden (paprikapoeder, laurierblad, tijm, enz.)
  • Olijfolie, witte wijn

Bereiding

De hanenkammen worden grondig gereinigd en vervolgens in stukken gesneden. Ze worden dan gestoofd in een pan met olijfolie, uien, knoflook, tomaten, kruiden en witte wijn. Aan het eind worden de amandelen en ñoras toegevoegd om mee te stoven.

Presentatie

De gestoofde hanenkammen worden vaak geserveerd in een diep bord, samen met de saus, amandelen en ñoras. Het wordt soms geserveerd met brood om de saus mee op te dippen.