Als je in Spanje woont heb je misschien wel eens gehoord van het populaire Spaanse gezegde ‘cuando marzo mayea, mayo marcea’. Het gezegde suggereert dat als het weer in maart meer lijkt op dat van mei, het weer in mei zal zijn zoals het normaal gesproken in maart is. Maar is er enige waarheid in dit gezegde? De weer website El Tiempo heeft naar de feiten gekeken!
Om te beginnen moeten we begrijpen wat wordt bedoeld met ‘marzo mayea’. Ten eerste moeten we weten wat normaal is voor elk seizoen. Volgens de klimaatgegevens is het bijna overal in het land hetzelfde: maart is kouder en droger dan mei dat meestal natter en vooral warmer is.
In veel delen van het land liggen de gemiddelde temperaturen in maart rond de 10-12 graden, terwijl de normale neerslaghoeveelheden op veel plaatsen ongeveer 30 mm bedragen. In mei zijn de temperaturen al bijna 16-18 graden, terwijl de neerslaghoeveelheden dichter bij 40 of 50 liter liggen, omdat het in veel gebieden in Spanje een regenachtige maand is.
Maar hoe zit het met het gezegde? Het eerste perspectief is gebaseerd op de temperaturen: maart is warm en mei is koud. Om dit te beoordelen, moeten we kijken naar de afwijkingen in temperatuur. Volgens de website El Tiempo is het criterium in de periode 1961-2022 slechts zelden gehaald. De meeste onderzochte meetstations voldoen hoogstens aan de voorwaarde gedurende 2 jaar. In die gebieden is maart nooit warmer dan mei.
Een andere manier om te bepalen of het gezegde waar is, is door naar de neerslag te kijken. Dit is echter moeilijker omdat mei over het algemeen regenachtiger is dan maart, maar er zijn gebieden waar dat niet het geval is. Bovendien zijn er plaatsen waar de gemiddelden van beide maanden zeer vergelijkbaar zijn.
De analyse van de gegevens toont volgens El Tiempo aan dat het bekende gezegde weinig waarheid bevat. Er is geen solide bewijs in de gegevens dat wanneer het weer in maart meer ‘vergelijkbaar’ is met dat van mei, het weer in mei meer ‘vergelijkbaar’ zal zijn met dat van maart.
Hoewel populaire gezegden vaak enige waarheidsgetrouwe informatie bevatten, zijn er ook veel gevallen waarin ze niet nauwkeurig de realiteit weerspiegelen. Uiteindelijk zijn het populaire uitdrukkingen die logisch lijken en zinvol zijn in hun oorsprong, maar vaak hebben ze geen sterke ondersteuning met gegevens.