Bergdorp in Huesca viert 30-jarig bestaan van historische vrouwenkaravaan

Bergdorp in Huesca viert 30-jarig bestaan van historische vrouwenkaravaan
beeld: Heraldo / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

16 mei wordt er feest gevierd in het pittoreske San Juan de Plan, een dorpje in de Spaanse Pyreneeën. Dertig jaar geleden wilden de inwoners iets doen tegen de dreigende ontvolking. Ze nodigden vrouwen uit van over heel Spanje. Uit de vijf karavanen die uiteindelijk naar het dorp zouden trekken, resulteerden maar liefst 40 nieuwe koppels. 

We schrijven een grauwe zondagnamiddag in de bar van Casa Ruche in 1951. De inwoners van San Juan de Plan zagen er de Western film ‘De vrouwenkaravaan’ en werden zelf ook op ideeën gebracht. De vrijgezellen van de vallei van Gistaín staken de koppen bijeen en kwamen met een uitgekiend plan. 

De groep publiceerde een oproep in de krant El Heraldo de Aragón. Die oproep had zo een onverwacht succes dat er op 7 maart 1985 op het dorpsfeest meer dan 1000 aanwezigen waren. En dat voor een dorp van iets meer dan 200 inwoners. Het zou de eerste van de vijf historische vrouwenkaravanen zijn die in San Juan de Plan georganiseerd werd. En die eerste keer waren er al 80 vrouwen afgereisd om de vrijgezellen in de bergen te ontdekken.

“De mensen hielpen heel erg en gaven de meisjes onderdak in hun huizen”, vertelt José María Fantova, huidig burgemeester van het dorp. Het feest duurde drie dagen en Cupido deed haar werk. Uit de ontmoetingen ontstonden naar schatting zo’n veertig koppels, waarvan 17 in de vallei zelf. De komst van de karavaan trok natuurlijk ook jongens uit de wijde omgeving aan.

Een van de meisjes was Maximina Matías. Zij zakte af vanuit Valencia en liep in Plan José Serveto tegen het lijf. De twee zouden een van de eerste koppels van de karavaan worden. Pas op dag drie kwamen de twee samen. Later schreven en belden ze elkaar tot ze in september dat jaar in het huwelijksbootje traden. Vandaag hebben ze twee kinderen van 26 en 29 jaar. 

Drie decennia later herinnert Maximina zich vooral de zenuwen die ze had. “Er waren veel fotografen en journalisten en die lieten ons niet met rust”, verklaart ze. “We hadden het reuze naar onze zin, de jongens gaven ons alle aandacht en toonden ons de hele dag allerlei dingen”.

Vandaag de dag heeft San Juan de Plan 220 inwoners. Er zitten 16 kinderen op school, er zijn verschillende casas rurales, bars en winkels. 16 mei kan wie dat wil er de herdenking van de karavanen meevieren … en wie weet loop je er wel de liefde van je leven tegen het lijf.