In februari 2024 heeft de forse groei in het aantal vakantieboekingen die in januari werd waargenomen (meer dan 3,3 miljoen), zich niet voortgezet. Dit blijkt uit recente cijfers van de ANVR waaruit blijkt dat er sprake is van een stijging van slechts 1% vergeleken met januari 2024. Voor Spanje geldt ook dat er een kleine stijging is vergeleken met 2023. Acht op de tien reizen werd geboekt naar een Europees land, waarbij Spanje nog steeds op nummer één staat als favoriet vakantieland.
De groei van het aantal boekingen in februari 2024 is gestagneerd met slechts 1% vergeleken met vorig jaar. Deze afnemende trend was al in de voorgaande maanden zichtbaar. De gemiddelde boekingsperiode is met 2 dagen toegenomen, wat de stagnatie in groei verklaart. Tot nu toe zijn er volgens de gegevens van de ANVR meer dan 6,25 miljoen boekingen geweest in de eerste twee maanden van dit jaar.
Turkije was de absolute winnaar in februari met een groei van 43%. De boektermijn voor Turkije daalde, wat duidt op meer last minute boekingen. Zweden deed het ook goed met een groei van 40%. De prestaties van buurlanden Denemarken en Noorwegen waren echter teleurstellend. In de top 10 van Europese bestemmingen waren de verschillen klein, met België als enige uitzondering met een daling van 19%. Voor Spanje is slechts een stijging van 1% opgemerkt.
Nieuw in ANVR-GfK cijfers is de boektermijn of het aantal dagen tussen boeken en vertrek. Gemiddelde boekte de klant in januari gemiddeld 114 dagen (meer dan drie maanden) vooruit. Dit wijkt af met 2 dagen vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor. De bestemmingen of continenten met de grootste verschillen zijn op een rij gezet.
Voor Zuid-Amerika is de boektermijn toegenomen van 127 naar 137 dagen, terwijl deze boektermijn ook voor Duitsland iets is gestegen van 96 naar 105 dagen. Voor Turkije is de boektermijn afgenomen, van 130 naar 123 dagen, een klein verschil dat aangeeft dat Turkije-reizigers meer kiezen voor last minute boekingen. Voor België geldt een boektermijn van 94 dagen vergeleken met 87 dagen vorig jaar, terwijl ook de boektermijn in Portugal gestegen is van 101 naar 106 dagen. Omdat de boektermijn voor Spanje niet in de top vijf voorkomt, zal deze nagenoeg ongewijzigd zijn gebleven.