Pedro Sánchez, de huidige premier van Spanje, is een controversieel figuur in de Spaanse politiek. Sinds zijn aantreden in 2018 is hij het onderwerp geweest van veel debatten en protesten, zowel van zijn tegenstanders als van zijn aanhangers. Maar hij en zijn familie zijn ook al maanden of jaren onderwerp van een lastercampagne van bepaalde politieke partijen en media in Spanje. Daarom schreef Sánchez afgelopen week een brief aan de bevolking waarin hij liet doorschemeren dat hij wellicht maandag 29 april laat weten dat hij ontslag neemt als premier van het land. Het deel van de bevolking en leden van de PSOE-partij die hem steunen lieten zaterdag van zich horen in Madrid.
Duizenden PSOE-leden en sympathisanten kwamen deze zaterdag bijeen in de Ferrazstraat in Madrid, voor het partijhoofdkwartier waar het Federaal Comité vergaderde. Ze wilden hun steun betuigen aan de president van de regering en secretaris-generaal, Pedro Sánchez, nadat hij had aangekondigd een paar dagen rust te nemen om na te denken over zijn voortzetting aan het hoofd van de uitvoerende macht.
Volgens gegevens van de regeringsdelegatie in Madrid woonden ongeveer 12.500 mensen de bijeenkomst bij. De PSOE van haar kant had gezegd dat er meer dan 10.000 mensen waren.
Na de vergadering binnen in het partijgebouw, zijn de socialistische ministers en andere leiders van de PSOE naar de Ferrazstraat gegaan. Daar sloten ze zich aan bij de steun voor Pedro Sánchez en vroegen hem om niet af te treden, onder luid applaus en dankbare gebaren.
Terwijl Pedro Sánchez veel steun krijgt en duizenden stemmen hoort om premier van Spanje te blijven, zijn er ook kritische geluiden vanuit rechts in Spanje. De leider van de Partido Popular PP, Alberto Núñez Feijóo, beschuldigde Pedro Sánchez ervan de rechters en de pers aan te vallen. Ook de Madrileense regionale premier Isabel Díaz Ayuso beschuldigt Pedro Sánchez van populistisch gedrag en het spelen van een slachtofferrol.
Het politieke landschap in Spanje is verdeeld over de positie van Pedro Sánchez als premier. Terwijl sommigen hem steunen en willen dat hij aanblijft, zijn er anderen die kritiek hebben op zijn handelen en hem beschuldigen van het aanvallen van belangrijke instituties zoals de rechterlijke macht en de pers. Deze verdeeldheid zorgt voor een gepolariseerd politiek debat in Spanje.