Een paar jaar geleden kwam er goed nieuws voor liefhebbers van Romeinse vondsten. Net onder een van de meest toeristische stranden van Palma op Mallorca vonden archeologen maar liefst 300 amforen met 100 geschilderde inscripties, geldstukken en schoenen. De vondst dateert van de vierde eeuw en werd per toeval gevonden door een badgast. Als alles goed gaat wordt volgend jaar het gezonken schip weer te water gelaten.
Het schip dat rond 320 na Christus de haven van Cartagena (Murcia) verliet, wist nog niet dat het zijn laatste reis was. In het ruim zaten honderden kruiken gevuld met olie, wijn en vis sauzen. De bemanning bestond uit vier manschappen en waarschijnlijk bevond de bestemming zich ergens in wat nu Italië is, op Corsica of een van de Balearen.
In de baai van de stad Palma sloeg echter het noodlot toe. Het weer sloeg om en de boot leed schipbreuk op een stuk waar het water nauwelijks 2,5 meter diep was, op zo een 65 meter van de kust verwijderd.
Daar zou het eeuwenlang onder het zand begraven liggen tot het in mei 2019 door een badgast ontdekt werd. Die man ging toen zwemmen en vond een van de kruiken die in het ruim van het schip verstopt zaten.
Vier jaar onderzoek leverde het verhaal van het ongelukkige schip op. Het schip zelf bevond zich trouwens in zo’n goede staat dat het waarschijnlijk volgend jaar weer op het water zal worden gelaten zodat ook het publiek de vondst kan bewonderen.
Zo’n onderzoek is natuurlijk niet makkelijk. Dankzij een studie van de gebruikte klei ontdekten wetenschappers bijvoorbeeld dat die allemaal uit Cartagena kwamen. Naast de kruiken vond men onder meer twee paar schoenen, een Romeinse lamp, vishaken en een ritueel muntstuk. Het was het muntstuk dat de onderzoekers prijs gaf in welk jaar het schip exact uitvoer. Alles samen vormt de vondst zonder twijfel één van de belangrijkste Romeinse vondsten van de Middellandse Zee.