In de diepten van de Middellandse Zee leeft een van de grootste haaien ter wereld: de cañabota of grauwe haai. Dit mysterieuze roofdier, ook wel bekend als de hexanchus griseus, kan een lengte bereiken van meer dan vijf meter en is de enige haaiensoort in de Middellandse Zee met zes kieuwspleten. Onlangs is er een exemplaar van maar liefst 4,61 meter lang aangespoeld op het strand van Altea aan de Costa Blanca.
De grauwe haai is een imposante verschijning met zijn grijze, gespierde lichaam en indrukwekkende gebit. Deze haai leeft voornamelijk op grote diepten tot bijna 2000 meter, waar hij zich voedt met dode dieren op de zeebodem. Ondanks zijn imponerende formaat is de grauwe haai een vredelievende aasetende haai die geen bedreiging vormt voor mensen.
De cañabota is een diepe zeebewoner die te vinden is in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Deze haai leeft in de duisternis van de diepzee en voedt zich alleen met dode dieren die naar de zeebodem zinken.
De cañabota vormt geen directe bedreiging voor mensen, maar wordt wel bedreigd door factoren zoals bijvangst, vervuiling en verstoring van hun leefgebied, en een lage voortplantingssnelheid. Gelukkig zijn er inspanningen om deze diepzeehaai beter te beschermen en meer inzicht te krijgen in hun populatie-aantallen en leefwijze.
Een plaatselijk bedrijf ontdekte de 4,61 meter lange vrouwelijke haai drijvend in de zee bij Altea. De Universiteit van Valencia werd ingeschakeld om metingen, huidmonsters, parasieten en tanden van het exemplaar te verzamelen. Deze gegevens zijn essentieel voor het verbeteren van de kennis over deze zeldzame diepzeehaai. Dankzij een effectieve coördinatie tussen de lokale politie, de gemeente, de haven van Altea en de natuurbeschermingsdienst (Seprona) kon het dier veilig geborgen worden.