De spanningen in de landbouwsector lopen op nu boeren aankondigen dat ze op maandag 3 juni de grenzen tussen Spanje en Frankrijk zullen blokkeren. Samen met Franse verenigingen, vakbonden, bedrijven, coöperaties en consumenten, zullen de boeren 24 uur lang de wegen blokkeren van 10:00 uur op 3 juni tot 10:00 uur de volgende dag (4 juni). Wat is de reden achter dit protest en wat zullen de gevolgen zijn?
De boeren protesteren tegen het gebrek aan oplossingen die door de Europese overheden worden aangedragen voor de crisis in de sector. De blokkades zullen plaatsvinden van de grens bij Irun (Guipúzcoa) tot La Junquera (Girona).
Hoewel de volledige omvang van de actie nog niet bekend is, wordt de oproep tot nu toe gedaan door Catalaanse boerenorganisaties zoals Revolta Pagesa en de Unión de Asociaciones del Sector Primario Independientes (Unaspi), evenals Franse vakbonden. De geplande blokkades zullen plaatsvinden op de volgende grensovergangen:
- Irun
- Canfranc
- Sallent de Gállego (Huesca)
- Bossòst
- La Seu d’Urgell (Lérida)
- Puigcerdà
- Coll d’Ares
- La Jonquera
De boeren protesteren tegen de aanhoudende crisis in de landbouwsector. Ondanks herhaalde oproepen tot actie, voelen de boeren zich in de steek gelaten door de Europese overheden. De combinatie van deze factoren heeft geleid tot een situatie waarin veel boeren moeite hebben om hun bedrijf draaiende te houden. Ze eisen daarom actie van de Europese overheden om de crisis aan te pakken.
Opvallend aan dit protest is de brede steun vanuit verschillende sectoren. Naast boerenorganisaties doen ook Franse vakbonden, bedrijven, coöperaties en consumenten mee. Dit toont aan dat de problemen in de landbouwsector niet alleen de boeren raken, maar ook gevolgen hebben voor andere delen van de samenleving.
De aangekondigde blokkades zullen naar verwachting leiden tot aanzienlijke verkeershinder op de belangrijkste routes tussen Spanje en Frankrijk. Reizigers en vrachtvervoerders moeten rekening houden met vertragingen en mogelijk zelfs volledig gestremd verkeer.
Als de eisen van de boeren niet worden ingewilligd, kunnen de protesten heviger worden. De boeren hebben al gezegd dat ze meer acties kunnen ondernemen als er geen vooruitgang is. Hevigere protesten zouden meer druk op de Europese regeringen zetten, maar ook meer economische schade veroorzaken en de mening van het publiek beïnvloeden.