Zomer begint, maar tot hoe laat mag je thuis herrie maken in Spanje?

Zomer begint, maar tot hoe laat mag je thuis herrie maken in Spanje?
beeld: via canva.com

De inwoners van Spanje worden vaak op internationale lijsten omschreven als een van de luidruchtigste volken ter wereld. Vaak wordt gezegd dat een groepje van vier Spanjaarden gelijk staat aan het geluid dat geproduceerd wordt door tien of meer Nederlanders of Belgen. Dat is natuurlijk erg simpel uitgelegd, maar feit is dat er vaak herrie is zoals op straat, in bars en restaurants, op terrassen en thuis. Maar tot hoe laat mag je officieel herrie maken in en rondom je eigen woning?

Geluiden en herrie (contaminación acústica) in en rondom huis zijn altijd erg vervelend voor personen die daar elke dag mee te maken hebben. Daarbij valt te denken aan bewegingen in huis, apparaten die geluid maken, voetstappen (met naaldhakken bv.), muziek of zingen, luide gesprekken en honden die de hele dag blaffen. Geluidsoverlast kan problemen veroorzaken tussen buren, maar kan ook stress genereren wat slecht is voor de geestelijke gezondheid.

De regulering van geluidsniveaus is in Spanje vastgesteld bij wet 37/2003 van 17 november 2003 inzake lawaai. Dat is dus landelijk, maar de regionale/autonome overheden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het markeren van de uren en het toegestane geluidsniveau of decibellen. Deze regels kunnen dus per regio, provincie en gemeenten verschillen.

Over het algemeen mag men geluid maken van maandag tot en met vrijdag van 8 uur tot 21 of 22 uur. In de weekenden en op feestdagen is dat over het algemeen 9.30 tot 21 uur. Verder zijn er ook limieten aan de decibellen, maar dat wordt verder niet gespecificeerd al wordt geschreven over maximaal 35 decibellen (zoiets als een rustig gesprek tussen twee personen) terwijl dat in de avonduren teruggebracht is naar 30 decibellen. Dit is dus algemeen wat dus overal weer anders kan zijn. Als er herhaaldelijk geluidsoverlast is kan dat boetes opleveren tot maar liefst 300.000 euro.

In dit artikel haalt men enkele steden aan zoals Sevilla waar je herrie mag maken van 8 tot 15 en van 17 tot 21 uur, daar houdt men dus rekening met de siesta, iets wat op meerdere plaatsen gebeurt in Spanje. Verder kan het ook zijn dat de urbanisaties of woonwijken een geluidslimiet hebben waarbij ook vaak de siesta-tijd gerespecteerd wordt.

Maar wat moet je doen als je te maken hebt met geluidsoverlast in Spanje? Ten eerste moet je rustig praten met de buren of persoon die herrie maakt. Als dat niet werkt dan moet je naar de ‘presidente de la comunidad’ gaan. Deze moet dan met de herriemaker praten. Werkt dat ook niet, dan kun je een aangifte doen bij de politie, in de meeste gevallen de lokale politie (policía local of municipal). Als dat ook niet helpt dan zal het geschil naar de rechter gaan, maar het is natuurlijk altijd beter om dat te voorkomen.