Elektronische sigaret steeds populairder onder Spaanse jongeren

Elektronische sigaret steeds populairder onder Spaanse jongeren
beeld: via canva.com

Spaanse kinderartsen trekken aan de alarmbel vanwege de elektronische sigaretten, ook bekend als vapes (vapeadores). Ook al lijken die onschuldig, hebben ze toch een schadelijk effect op het organisme van jongeren en adolescenten.

De hele omgeving van Patricia, een meisje van 16 uit Zaragoza, vapet. Ook zij was nieuwsgierig en wilde dat een keertje proberen. Ondertussen doet ze het elk weekend, en ook al weet ze dat het niet gezond is, is ze zeker van haar stuk: “Ik weet dat ik nooit tabak zal proberen”.

Ook Valle (16) kocht haar eerste elektronische sigaret toen ze 15 was omdat al haar vrienden er eentje hadden. Alle dagen vapeten ze aan de uitgang van de schoolpoort en soms ook stiekem in de toiletten. “We rookten in groep en deden trucjes: cirkels blazen, de rook via onze neus weer naar binnen halen … Het is als een hobby, en de vele smaakjes maken het erg leuk”.

Ook Fernando is 15 en vertelt dat veel jongeren vapen om er bij te horen. De meeste onder hen denken dat het toch een pak onschadelijker is dan gewone tabak. Ondertussen is vapen een pak minder gestigmatiseerd.

In het kader van de internationale dag zonder tabak, trekken de jongerenartsen echter aan de alarmbel. De banalisering van het vapen tussen kinderen en adolescenten gaat omhoog in Spanje. Men vindt de elektronische sigaretten soms al in de rugzak bij jongeren vanaf 8 of 9 jaar. De smaakjes maken hen toegankelijker. Bovendien kan het toestel al eens goed verborgen worden tussen ander schoolmateriaal.

Nochtans is de E-sigaret niet zo onschuldig. Het kan de luchtwegen en longen irriteren en de weg naar andere verslavingen vergemakkelijken. Veel jongeren maken bijvoorbeeld al snel de sprong van de elektronische naar de gewone sigaret. In de longen moet namelijk eigenlijk alleen zuurstof binnenkomen, hoe zuiverder hoe beter. De jonge lichamen van minderjarigen zijn vaker nog gevoeliger aan vreemde stoffen.

Volgens de dokters is een verbod echter niet de beste oplossing. Wel raden ze een degelijke preventie aan, waarbij goed wordt duidelijk gemaakt wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.