In de dynamische politieke arena van Europa en Spanje heeft een nieuwe, opvallende stem zich laten horen in de vorm van YouTuber Luis ‘Alvise’ Pérez Fernández en zijn partij ‘Se Acabó la Fiesta’ (Het feest is voorbij). Deze nieuwe partij kreeg vanuit het niets drie zetels. Met een opmerkelijke campagne die gericht is op het bestrijden van corruptie en het vernieuwen van de politiek, heeft deze outsider de aandacht getrokken van veel Spaanse kiezers die niet tevreden zijn met Vox en de PP.
De boodschap van ‘Se Acabó la Fiesta’ lijkt aan te slaan bij een deel van de bevolking dat op zoek is naar verandering en een einde wil maken aan de gevestigde politieke orde. De partij belooft transparantie, eerlijkheid en daadkracht in het bestuur, waardoor ze een alternatief vormt voor de traditionele politieke partijen.
Met zijn achtergrond als YouTuber weet Luis ‘Alvise’ Pérez Fernández een jongere doelgroep aan te spreken en via sociale media een breder publiek te bereiken. Zijn onconventionele aanpak en frisse blik op de politiek hebben hem geholpen om snel bekendheid te verwerven en steun te vergaren onder verschillende lagen van de bevolking.
Alvise, een zelfbenoemd politiek analist en consultant, heeft een aanzienlijke online aanwezigheid opgebouwd. Met meer dan 836.000 volgers op Instagram en een half miljoen abonnees op zijn Telegram-kanaal, heeft hij een luide stem in de digitale arena. Hoewel zijn uitlatingen op sociale media hem in het verleden meerdere malen voor de rechter hebben gebracht, heeft dit zijn volgelingen er niet van weerhouden achter hem te blijven staan.
Alvise’s controversiële uitspraken hebben geleid tot verschillende rechtszaken, waaronder beschuldigingen van laster tegen voormalig burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, en tegen de huidige minister van Transport, Óscar Puente, voormalig socialistische minister José Luis Ábalos en journaliste Ana Pastor. Ondanks deze juridische problemen heeft zijn boodschap toch weerklank gevonden bij een aanzienlijk deel van de Spaanse bevolking.
Alvise’s campagne was een afspiegeling van zijn onconventionele aanpak. In plaats van de traditionele verkiezingsbijeenkomsten, concentreerde hij zich op het persoonlijk uitdelen van pamfletten in steden als Vigo, Palma de Mallorca, Bilbao, Zaragoza, Sevilla en Madrid. Deze benadering bleek effectief in het mobiliseren van een aanzienlijke steun.
Al in april wees het barometeronderzoek van het Spaanse Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) op de opkomst van Alvise’s partij. Aanvankelijk gerangschikt als zesde politieke kracht met 0,9% van de stemmen, gelijk aan het Catalaanse Junts van Carles Puigdemont, klom ‘Se Acabó la Fiesta’ in de laatste peiling voor de Europese verkiezingen naar de vijfde positie.
Met bijna 800.000 stemmen (4,6%) en drie zetels in het Europees Parlement, overschreed de partij van Alvise Pérez de verwachtingen. Ze eindigde op gelijke voet met Sumar en de coalitie Ahora Repúblicas (ERC, Bildu en BNG), en liet zelfs gevestigde partijen als Podemos en Ciudadanos achter zich.
Deze onverwachte doorbraak roept herinneringen op aan de Europese verkiezingen van 1989, toen de zakenman José María Ruiz-Mateos met zijn ‘Agrupación Ruiz-Mateos’ twee zetels wist te bemachtigen met 3,84% van de stemmen. Net als Alvise wist Ruiz-Mateos destijds de gevestigde orde te verrassen, maar net zoals bij Ruiz-Mateos is de kans groot dat de partij een politieke dood zal krijgen.