Tien jaar geleden begon in Madrid de bank voor moedermelk. Veel mensen weten dat je bloed kan doneren en dat dat broodnodig is in de medische sector. Weinigen weten echter dat ook moedermelk heel welkom is en vele baby’s redt. Ondanks het grote succes hoopt de ‘moedermelkbank’ (banco de leche materna) na tien jaar op nog meer naamsbekendheid.
6550 baby’s: zo veel pasgeborenen konden rekenen op de moedermelkbank die tien jaar geleden de deuren opende in Madrid. In totaal ontvingen ze daar maar liefst 19.500 liter melk van vrouwen. Een van de eerste gelukkige ontvangers was Valeria, een meisje dat ondertussen tien jaar oud is. Mama Montserrat Ludeña getuigt: “Valeria zag het levenslicht al na 24 weken en woog amper 550 gram. Op een bepaald moment had ze meer moedermelk nodig dan ik produceerde. De bank heeft me toen uit de nood gered.”
De moedermelkbank is gevestigd op de geboorte afdeling van het publieke ziekenhuis 12 de octubre. Elke dag helpen ze er vroeg geboren baby’s (geboren vanaf week 39) of zieke baby’s. María José Selles beviel van haar prematuur kindje Álex en begreep meteen hoe belangrijk moedermelk zou zijn. “Het is niet enkel een voedingsmiddel”, vertelt ze. “Moedermelk is een vaccin, een medicijn voor het verteringssysteem, het ademhalingssysteem en het hele lichaam van een pasgeborene”.
De meeste melk is afkomstig van moeder wiens kind weinig problemen heeft tijdens de borstvoeding, wiens kind ook prematuur werd geboren of van vrouwen wier baby stierf en die toch een tijdje melk geven om de rouw te doorstaan. Bij de bank verzekeren ze dat in principe elke moeder in aanmerking komt.
Het ziekenhuis pikt de melk thuis op en is dankbaar voor elke donatie. Na tien jaar zijn ze tevreden met hun resultaat, wel klinkt het dat de hoop leeft dat ooit evenveel mensen van het belang van moedermelk weten zoals dat van bloeddonatie nu al zo algemeen geweten is.