De oudste wijn ter wereld is 2000 jaar oud en werd ontdekt in Sevilla

De oudste wijn ter wereld is 2000 jaar oud en werd ontdekt in Sevilla
beeld: Universidad de Córdoba / web

In de provincie Sevilla hebben onderzoekers de oudste wijn ter wereld ontdekt. Deze witte wijn, die meer dan 2000 jaar oud is, is afkomstig uit een Romeinse graftombe en biedt een uniek venster op het wijnverleden van de antieke wereld.

In 2019 ontdekten archeologen van de gemeente Carmona en de Universiteit van Córdoba een Romeinse graftombe in een woonhuis in de stad. Wat ze daarin aantroffen, zou de wijnwereld op zijn kop zetten. In een glazen urn lagen de resten van een man, volledig ondergedompeld in een vloeibare substantie. Aanvankelijk leek het een witte wijn, maar na 2000 jaar had de wijn een roodachtige tint gekregen.

Om te bevestigen dat het inderdaad wijn betrof, werden uitgebreide chemische analyses uitgevoerd. De onderzoekers analyseerden de pH, de minerale zouten en de aanwezigheid van bepaalde chemische verbindingen. Daarnaast vergeleken ze de substantie met hedendaagse wijnen uit de regio Montilla-Moriles, Jerez en Sanlúcar.

De identificatie van de wijn was gebaseerd op polyfenolen, biomarkers die in alle wijnen zitten. Zeven specifieke polyfenolen werden gedetecteerd, ook aanwezig in moderne wijnen uit de regio. Het ontbreken van syringezuur duidt op witte wijn, zoals historische bronnen aangeven, maar kan ook door tijd zijn veroorzaakt.

De herkomst van de wijn is moeilijker te achterhalen, aangezien er geen monsters uit dezelfde periode beschikbaar zijn voor vergelijking. Toch lijken de minerale zouten in de wijn overeen te komen met de witte wijnen die tegenwoordig worden geproduceerd in het gebied dat destijds de Romeinse provincie Baetica omvatte, vooral met die uit Montilla-Moriles.

De ontdekking van deze unieke wijn vond plaats in Carmona, een stad op zo’n 30 kilometer ten noordoosten van Sevilla. Deze regio speelde een belangrijke rol in het Romeinse Rijk en was onderdeel van de provincie Baetica.