Spanje maakt zich klaar voor de ‘canicula’ of ‘hondsdagen’-periode met hoge temperaturen

Spanje maakt zich klaar voor de ‘canicula’ of ‘hondsdagen’-periode met hoge temperaturen
beeld: ai-beeld / redactie

Vanaf woensdag gaan de temperaturen op de meeste plaatsen in Spanje omhoog tot maxima van 40 graden in sommige gebieden in het zuiden van het Spaanse vasteland. Dat is slechts de voorbode van de zogenaamde ‘canicula’ of ‘hondsdagen’-periode, wat niet hetzelfde is als een ‘ola de calor’ of ‘hittegolf’.

‘Canicula’ is de periode van het jaar met statistisch gezien de hoogste temperaturen. In Spanje valt deze periode tussen 15 juli en 15 augustus. Het begin van de ‘canicula’ valt niet samen met het begin van de zomer, maar eerder in het midden. Dit komt door drie factoren:

  • De positie van de zon. In de zomer staat de zon het hoogst aan de hemel. Dit betekent dat er meer zonlicht op de aarde valt en dat de temperaturen hoger zijn.
  • De hoeveelheid neerslag. In de zomer valt er minder neerslag dan in andere seizoenen. Dit betekent dat er minder water is om de temperaturen te verlagen.
  • De windrichting. In de zomer waait de wind vaak uit het zuiden. Deze wind brengt warme lucht uit Afrika naar Europa.

De ‘canicula’ is niet hetzelfde als een hittegolf, want de ‘canicula’ is een warme periode volgens de statistieken terwijl hittegolven kortere periodes zijn en kunnen verschillen afhankelijk van de temperaturen gedurende meerdere dagen. Tijdens de ‘canicula’ is het gebruikelijk dat de temperatuurmeters tegen of over de 40 graden gaan in meerdere delen van het land, maar vooral in het zuiden zoals in Andalusië en Extremadura.

Hondsdagen of canicula

In het Nederlands wordt gesproken over de ‘hondsdagen’ wat de dagen zijn tussen circa 20 juli tot 20 augustus in Nederland en België en 15 juli en 15 augustus in Spanje. Maar wat zijn de hondsdagen eigenlijk? In de periode van 15/20 juli tot 15/20 augustus komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond (Can Mayor/Canicula) gelijk met de zon op en wordt gesproken van het hoogtepunt van de zomer ofwel ‘hoogzomer’. In Spanje gaat deze periode gepaard met temperaturen tot 40 graden (of meer).

De Spaanse hoogzomer gaat gepaard met hoge temperaturen, zowel overdag als ‘s nachts in vooral Andalusië, Extremadura, Murcia, Castilla-La Mancha en de Madrid regio waar de temperaturen tot de 40 graden of zelfs meer kunnen stijgen.

De Grieken en Romeinen zagen de ‘hondsdagen’ als de periode van de grote hitte. Ook voor Spanje gaat dat dus op met hoge temperaturen, waarbij de warmste momenten van het jaar en de meeste hittegolven worden geregistreerd, volgens de Spaanse weerdienst AEMET. 

Tegenwoordig met het vreemde weer is moeilijk aan te geven wat de gemiddelde temperaturen in Spanje zijn, ook omdat het land zo groot en divers is wat betreft het weer. Maar de AEMET spreekt over een gemiddelde temperatuur van 23 graden in de zomermaanden met uiteraard uitschieters in de maanden juni, juli en augustus. Wist je dat de regenachtigste maand juni is in Spanje en dat de warmste maand niet augustus, maar juli is?

WEETJE: De hondsdagen hebben niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn. In Nederland is het woord ‘hondenweer’ is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘ondeweer’ dat zeer slecht weer betekent.