De politie in Spanje waarschuwt voor het verlies van spaargeld door cyberfraude

De politie in Spanje waarschuwt voor het verlies van spaargeld door cyberfraude
beeld: ai-beeld / redactie

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Recentelijk heeft de Spaanse Nationale Politie een dringende waarschuwing uitgevaardigd naar alle burgers vanwege een grootschalige oplichtingszaak. Het gaat hierbij om een geavanceerde vorm van fraude waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en slachtoffers overtuigen om al hun spaargeld over te maken naar zogenaamd ‘veilige’ rekeningen.

De schok van het verliezen van al je zuurverdiende geld in slechts enkele minuten is voor velen moeilijk voor te stellen. Toch is dit precies wat er is gebeurd met een groeiend aantal slachtoffers van een geavanceerde cyberfraude die momenteel door Spanje raast. Deze fraudezaak heeft zo’n ernstige omvang aangenomen dat de Nationale Politie zich genoodzaakt zag om een publieke waarschuwing uit te vaardigen.

De oplichters in deze zaak maken gebruik van een techniek genaamd ‘spoofing’, waarbij ze het telefoonnummer van een legitieme bank nabootsen. Hierdoor lijkt het alsof de oproep daadwerkelijk afkomstig is van de bank van het slachtoffer.

Het slachtoffer wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van hun bank. Deze persoon beweert dat er verdachte activiteiten op de rekening van het slachtoffer zijn waargenomen. Door bancaire termen te gebruiken, weet de oplichter het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Vervolgens wordt het slachtoffer overgehaald om geld over te maken naar een zogenaamd ‘veilige’ rekening.

Een van de meest spraakmakende gevallen is dat van Miguel Ángel, wiens ervaring viral ging op sociale media. Zijn relaas dient als een waarschuwing voor anderen:

  1. Miguel ontving een oproep van een zogenaamde ING-bank medewerker.
  2. De beller meldde verdachte activiteiten op zijn rekening.
  3. Het telefoonnummer kwam overeen met het officiële nummer van ING.
  4. Miguel werd gevraagd geld over te maken naar een ‘veilige’ rekening.
  5. Binnen 25 minuten was al zijn geld verdwenen.

Het is vaak zo dat wanneer iemand al zijn spaargeld verliest, het trauma nog erger wordt door de reactie van de bank. De bank neemt geen verantwoordelijkheid en legt de volledige financiële last bij het slachtoffer. Ze beweren dat het slachtoffer nalatig is geweest en beter had moeten opletten. Hierdoor krijgt het slachtoffer geen compensatie voor het verloren geld.

De Spaanse Nationale Politie heeft gereageerd op de toenemende gevallen van cyberfraude door een grootschalige bewustmakingscampagne te lanceren. Deze campagne is gericht op het informeren van het publiek over de gevaren van deze geavanceerde oplichting en het bieden van concrete stappen om zichzelf te beschermen.

De politie heeft een video gepubliceerd op haar officiële sociale mediakanalen met de volgende kernboodschap:

“Let op als uw bank u vraagt om al uw spaargeld over te maken naar een andere rekening. Dit kan een vorm van ‘spoofing’ zijn, waarbij cybercriminelen zich voordoen als uw bank. Ze waarschuwen u voor verdachte transacties tussen uw rekeningen en proberen u te overtuigen geld over te maken naar zogenaamd veilige rekeningen”.

“Wees altijd alert en verifieer de informatie bij uw bank voordat u grote bedragen overmaakt. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens of financiële informatie door aan onbekende partijen, zelfs als ze beweren van uw bank te zijn. Bescherm uw spaargeld en neem contact op met uw bank als u twijfelt over de legitimiteit van een verzoek om geld over te maken”.