De zomer is een seizoen waarin we genieten van buitenactiviteiten en avonturen, maar het brengt ook specifieke risico’s met zich mee, vooral als het gaat om letsels. Een neurochirurg van een ziekenhuis in Almería heeft aangegeven dat er elk jaar tijdens en na de zomer een toename is van wervelfracturen. Deze fracturen worden vaak veroorzaakt door voorover springen of bommetjes maken in zwembaden of de zee.
Ziekenhuizen zien een zorgwekkende stijging van waterongevallen tijdens het zomerseizoen, vooral door onderdompeling. Deze ongelukken leiden tot ernstige verwondingen en trauma’s bij mensen die zichzelf “met geweld” in het water onderdompelen door voorover in het water te springen of een bommetje te maken.
Deze situatie kan voorkomen op stranden, in zwembaden en rivieren. Het leidt vaak tot verwondingen aan het ruggenmerg die dwarslaesie of tetraplegie kunnen veroorzaken, afhankelijk van waar de klap plaatsvindt.
Er zijn twee belangrijke groepen van wervelkolom- en ruggenmergtrauma’s die verband houden met duiken. Allereerst is er de whiplash die optreedt wanneer mensen met hun hoofd het water in duiken. Ondanks dat dit vaak gebeurt in ogenschijnlijk diepe gebieden, kan de snelheid van het lichaam leiden tot een botsing met de bodem, wat resulteert in cervicale fracturen en ruggenmergletsels die vaak leiden tot tetraplegie.
De tweede groep mensen bestaat uit degenen die van kleine kliffen of verhoogde gebieden in het water springen, staand of in foetushouding. Dit wordt ook wel ‘bommetje’ genoemd. Zelfs als het water diep lijkt, kunnen deze sprongen wervelfracturen in het dorsale en lumbale gebied veroorzaken, wat kan leiden tot dwarslaesie, zoals experts hebben opgemerkt.
De gevolgen van deze ongevallen zijn ernstig. Letsel aan de wervelkolom verandert het leven van slachtoffers drastisch. Het beperkt hun mobiliteit en heeft invloed op hun onafhankelijkheid. Het herstel- en aanpassingsproces is lang en complex, en de neurologische gevolgen zijn vaak blijvend en treffen zowel de slachtoffers als hun families.